Ken je dat? Heb je een recensie gelezen van een nieuw boek en wil je dat reserveren, krijg je te horen dat het nog flink wat weken kan duren voor het verkrijgbaar is in de bibliotheek. Waarom dat zo lang duurt? Omdat een boek heel wat stappen moet afleggen voor het de lange weg heeft bewandeld om daadwerkelijk uitgeleend te kunnen worden. In dit artikel lichten we die stappen toe.
Nederlandse Bibliotheekdienst
Een auteur heeft een boek geschreven, maar daarmee is hij er nog niet. Als hij wil dat het boek ook via de bibliotheek uitgeleend kan worden, dan stuurt hij een exemplaar naar de Nederlandse Bibliotheekdienst. Deze landelijke organisatie kent tientallen recensenten, elk met hun eigen specialisme. Zo heb je bijvoorbeeld recensenten met kennis van architectuur die alle informatieve boeken daarover toegestuurd krijgen. Een andere recensent weet weer alles over strips voor volwassenen. De NBD stuurt de boeken naar deze mensen, die er een korte recensie over schrijven.
Elke week stuurt de NBD de verzamelde recensies naar alle openbare bibliotheken. Dat zijn gemiddeld 400 recensies per week! Aan de hand van de recensies bepaalt een bibliotheek welke boeken er die week gekocht worden.
Keuzes maken
Op basis waarvan bepaalt een bibliotheek welke boeken er gekocht worden? Dat heeft met verschillende zaken te maken. Een belangrijk criterium is bijvoorbeeld de populariteit van een boek. Als er veel vraag is naar de titels van Lucinda Riley, dan worden deze uiteraard gekocht. Daarnaast is het ook belangrijk om de collectie actueel te houden. Is er een nieuwe versie van de iPhone? Dan komt er ook een boek over. Stijgt het aantal uitleningen van boeken met veganistische recepten? Dan kopen we er nog meer bij. Voor een bibliotheek is het ook belangrijk om diverse kanten van een onderwerp te belichten. Zo zul je in de bibliotheek informatie over de evolutietheorie vinden, maar ook boeken waarin die theorie weerlegd wordt. De lener bepaalt wat hij wil lezen.
Degene die de boeken koopt, moet daarom een goede kennis van de collectie hebben en ook weten wat er in de maatschappij speelt, om zo aan te kunnen haken.
Uitleenklaar maken
De bibliotheek heeft een keuze gemaakt en deze doorgegeven aan de NBD. Die gaat daar vervolgens mee aan de slag, door de boeken uitleenklaar te maken. Dat betekent dat alle boeken een harde kaft krijgen (hoe dat gaat zie je in dit filmpje van SchoolTV). Met die harde kaft kunnen boeken gemiddeld tien jaar uitgeleend worden. En dat beantwoordt meteen de vraag waarom de bibliotheek de boeken niet rechtstreeks in de boekhandel koopt. Een boek met een zachte kaft is na een jaar zodanig beschadigd dat het niet meer uitgeleend kan worden.
De NBD doet er ook gelijk een rfid-tag in. Deze tag zorgt ervoor dat boeken uitgeleend en ingenomen kunnen worden.
Eén keer per week worden de boeken van de NBD bij de bibliotheek bezorgd. We hoeven ze dan nog enkel in ons eigen bibliotheeksysteem te zetten en daarna gaan ze de bibliotheek in: klaar om uitgeleend te worden.
Elke week versturen we per mail een overzicht van alle nieuwe boeken. Wil je de mail ook ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.