home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Jouw kind en de bibliotheek

Lees hoe je spelenderwijs jouw kind de taal kan leren.

Jouw kind en de bibliotheek

Hoe krijg ik mijn kinderen aan het lezen? Dat is een vraag die veel ouders zich stellen. Of, hoe zorg ik ervoor dat de taalontwikkeling van mijn baby goed op gang komt? En kan ik hierbij ook gebruikmaken van liedjes en spelletjes? De meeste mensen weten dat voorlezen niet alleen leuk maar ook belangrijk is voor de taalontwikkeling van een kind (lees meer over de voordelen in onze factsheet). Maar wist je dat je spelenderwijs nog veel meer kunt doen om je kind de Nederlandse taal bij te brengen?

Kinderen worden gratis lid!

Jouw kindje al vanaf een jonge leeftijd in aanraking laten komen met verhalen, boeken, prenten en taal is een mooie start. Bij onze bibliotheek is een abonnement voor de jeugd helemaal gratis. Je betaalt helemaal niets, ook geen kosten voor inschrijving of administratie. Zo maken we het extra makkelijk om lezen te bevorderen. Op deze pagina staan veel leuke tips, maar spreek gerust ook een medewerkers aan van de bibliotheek als je vragen hebt.

Makkelijk lezen plein

Voor alle kinderen bij wie lezen niet vanzelf gaat, is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen op het Makkelijk Lezen Plein. Dit is te vinden op de jeugdafdeling van de bibliotheek. Deze boeken zijn geschreven in toegankelijke taal, over onderwerpen die kinderen aanspreken en aansluiten bij hun leeftijd (en dus niet kinderachtig zijn). Er staan onder meer boeken uit de Makkelijk Lezen Tip 25.

Bij de bibliotheek kun je op zoek naar verschillende boeken voor verschillende leeftijden. Ook online kun je zoeken op leeftijd, op onderwerp én je kunt bijvoorbeeld op zoek naar voorleesfilmpjes. We hebben de links op een rijtje gezet.

0-6 jaar

6-12 jaar

12-18 jaar

Activiteiten

Daarnaast stimuleren we alle Nieuwegeinse gezinnen deel te nemen aan de activiteiten in de bibliotheek. Dit bieden we aan:

Ouder-kindochtend

Elke woensdagmorgen van 10.00-11.00 uur voor (groot)ouders en hun kinderen (0-4 jaar). Een kopje koffie of thee, een praatje, een lezing of een workshop, terwijl de kinderen lekker aan het spelen zijn.

Taalbrigade kids

Elke vrijdag van 9.30-11.45 uur. Speciaal voor kinderen van 0-4 jaar organiseert bibliotheek Nieuwegein taalactiviteiten in de bibliotheek terwijl hun ouders ook oefenen met de taal. Aanmelden is niet nodig.

Kijk hier voor alle actuele activiteiten voor kinderen tot zes jaar en voor kinderen boven de zes jaar. Vooral tijdens de schoolvakanties organiseren we veel jeugdactiviteiten. Dit doen we vaak samen met andere organisaties onder de naam Kinderplatform Nieuwegein.

Boekstart

Misschien ken je BoekStart al? Ook daar vind je veel tips over lezen. Onze favoriet? De liedjes! Liedjes zingen is goed voor de taalontwikkeling en het is heel gezellig voor je baby. Het stelt hem gerust en hij of zij kan lekker meebewegen op de klanken en het ritme van je stem. BoekStart heeft ook een BoekStart Voorleesapp. De moeite waard om op deze website rond te neuzen!

Ook zonder abonnement

Ook zonder abonnee te zijn van de bibliotheek kun je oefenen met de taal. Wel is een gratis lidmaatschap voor kinderen echt een aanrader.

Leuke websites

Als je lid bent van de bibliotheek kun je een kijkje nemen op deze websites (inloggen doe je met je bibliotheekpas):

  • Op Bereslimme Boeken vind je spelletjes waar je kindje ook iets van kan leren!
  • In De Voorleeshoek vind je ruim 700 filmpjes! Hier lezen verschillende mensen op film de mooiste boeken voor.
  • De Digitale Voorleestas is een website waarop je eerst samen een prentenboek leest. Je vindt er ook nog opdrachten, vragen of spelletjes over het boek.