home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

De leukste taalspelletjes

Oefenen met de Nederlandse taal kan bij de Taalbrigade NT2 in de Bibliotheek. Maar ook als er geen taalbrigade is, kun je oefenen met Nederlands. Dit is natuurlijk het leukst met spelletjes! Hieronder een paar ideeën voor taalspelletjes.

Spelen met woorden

Creatief zijn met woorden kan natuurlijk op veel verschillende manieren. Door verhalen of gedichten te schrijven, door nieuwe woorden voor bijvoorbeeld een gevoel te bedenken of door een persoonlijke woordzoeker te maken.

Op Woordzoekerfabriek.nl kun je gratis je eigen woordzoeker maken: bedenk de woorden en de oplossing die de overgebleven letters vormen en deel de woordzoeker online met vrienden en familie. Uitprinten en opsturen naar je dierbaren kan natuurlijk ook.

Taalspelletjes met WhatsApp

De taalontwikkeling stimuleren via WhatsApp? Dat doe je zó…

1) Maak een woordslang via WhatsApp: de een begint met een woord en de ander antwoordt met een woord dat begint met de laatste letter van het vorige woord. Als je wilt, kun je voor een bepaalde categorie kiezen en een woordslag maken met alleen fruitsoorten of dieren. Bijvoorbeeld: aap – panter – raaf – ….  

2) Speel woordzoeker op afstand. Kies samen een letter uit, bijvoorbeeld de B. Ga dan – ieder in zijn eigen huis – op zoek naar spullen die beginnen met deze letter (brood, bad, beker, …), maak daar een foto van en app die naar de ander. Degene met de meeste goede foto’s wint.  

3) Vertel een verhaal via WhatsApp. Dit spelletje kan je makkelijk doen met bijvoorbeeld de hele familie in een groepsapp. Één iemand begint en appt een zin, bijvoorbeeld: vanochtend werd ik wakker door een hard geluid. De volgende gaat verder met het verhaal en plakt er een zin achter. Binnen no time heb je een spannend verhaal dat ook later leuk is om terug te lezen.