home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Stamboomonderzoek: “Een zoektocht die blijft fascineren!”

vr 1 mrt 2024

𝙀𝙫𝙚𝙣 𝙠𝙡𝙚𝙩𝙨𝙚𝙣 𝙢𝙚𝙩… 𝙃𝙚𝙣𝙠 𝙑𝙖𝙡𝙠𝙚𝙣𝙚𝙩

Dinsdag 5 maart geeft Henk Valkenet een lezing over stamboomonderzoek. Want, met zo’n groot project, waar te beginnen? Wij gingen langs om met hem te spreken over deze aankomende bijeenkomst. Wat kunnen we verwachten 5 maart?

Henk Valkenet is voorzitter van de Historische Kring Nieuwegein en secretaris van het KBO (Katholieke Bond van- en voor Ouderen of, zoals hij zelf zegt: Kom Bij Ons). Het is al snel duidelijk: Henk is geen groentje als het gaat om de geschiedenis van Nieuwegein. Hij deelt zijn kennis en enthousiasme over die geschiedens graag, en daar hoort niet alleen materieel erfgoed bij. Ook familiegeschiedenis vindt hij razend interessant: waar komen al die Nieuwegeiners nou eigenlijk vandaan? En vooral: wie zijn hun voorouders? Een verrassende zoektocht die blijft fascineren, aldus Henk. “Het is zelfs verslavend”, voegt hij lachend toe.

We ontmoeten Henk in Museum Warsenhoeck, de monumentale boerderij waar ook de Historische Kring is neergestreken. Het is een toepasselijke setting. Hoewel Henks lezing niet vanuit de Historische Kring is ontstaan, mondt een stamboomonderzoek wel vaak uit in de kerk. En laat de kerk nou net het middelpunt zijn van de huidige tentoonstelling in het museum: Van kerk tot zerk, over religieus erfgoed tot 1971.

Henk vertelt over de DTB-boeken (ook wel: Doop-, Trouw- en Begraafboeken). Tot omstreeks 1811 werd in deze boeken bijgehouden wie wanneer werd geboren, gedoopt en begraven. Het is een van de belangrijkste bronnen als het gaat om stamboomonderzoek, wat maakt dat de kerk een centrale rol heeft in de zoektocht naar je voorouders.

“Een stamboomonderzoek begint altijd bij jezelf”, legt Henk uit, “vanuit daar ga je telkens een stapje terug.” De eerste stap is vaak om het gesprek met familie aan te gaan: welke informatie is er al eerder opgedoken? Als je die informatie leert kennen, verspreidt jouw kennis zich als een olievlek over de geschiedenis. “Voor je het weet, zit je bij Karel de Grote in de buurt”, vertelt Henk. Hij weet veel over het mooie Nieuwegein van toen en nu, dat is duidelijk. “Ik word soms zelfs ‘Geinoloog’ genoemd”, vertelt hij gekscherend.

De lezing is een onderdeel van de activiteiten die plaatsvinden in de Boekenweek. Naast de lezing op 5 maart van 14:30-16:00 bij Buurtplein Zuid, wordt de bijeenkomst ook in twee delen gehouden in Bibliotheek Woerden. Deze vindt plaats op woensdag 13 en 20 maart van 10:30-12:00 uur.