‘Wat een ramp!’ is dit jaar het thema van de Maand van de Geschiedenis. In oktober schenkt bibliotheek De tweede verdieping daarom aandacht aan het jaar 1672, dat als rampjaar bekendstaat. Maar waarom eigenlijk?
Nou, in het kort: de Republiek werd in dat jaar aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. De provincie Utrecht gaf zich over aan de Fransen… En dat werd hen niet in dank afgenomen door de rest van de Republiek.
Nadat de Fransen eind 1672 verdreven waren, werd Utrecht onder militair gezag geplaatst en duurde het nog maanden voor ze weer mee mochten praten in het bestuur van de Republiek.
Rampjaar in de bibliotheek
In de hele maand oktober kun je de rondreizende tentoonstelling Rampjaar 1672 tijdens openingstijden zien in de bibliotheek. Verhalenverteller Bastiaan de Zwitser opent de tentoonstelling op zaterdagmiddag 1 oktober, met een verhaal uit die tijd voor jong en oud.
Wil je meer weten over de gevolgen van het rampjaar voor Nieuwegein? Kom dan op donderdag 27 oktober naar de lezing van historicus Leen Ouweneel over wat de bezetting door de Fransen betekende voor de provincie Utrecht én voor Vreeswijk.
Over de tentoonstelling
Stel je eens voor, te moeten vluchten voor een oprukkend vijandig leger dat in een spoor van vernieling door Nederland trekt. Waarbij zij regelmatig huizen en soms zelfs hele dorpen afbranden. Voor veel Utrechtenaren was dit in 1672 het geval. De Fransen waren Nederland binnengevallen en met een enorm leger hielden zij onder anderen de provincie en stad Utrecht voor ruim een jaar bezet. Zij eisten veel geld en andere middelen van de Utrechtse bevolking en bij weigering waren zij ook niet bang om de harde hand te gebruiken. Ook het gebruik van de waterlinie, om de Franse opmars tegen te houden, verzorgde heel wat leed voor de boeren in Utrecht. Hun land kwam immers onder water te staan waarbij hun oogst, en dus vaak hun enige vorm van inkomen, verloren ging.
Maar wat betekende deze bezetting van Utrecht nou eigenlijk voor de bevolking? Dat wil Stichting Rampjaar 1672 met deze expositie herdenken. De expositie neemt je mee langs de vernielingen en wreedheden die de Fransen begingen in de provincie Utrecht. Van Woerden tot Utrecht en van Bodegraven tot de Vecht-streek, op al deze locaties vonden in verschillende vormen verschrikkingen plaats ten koste van de lokale bevolking.
Met 8 banners en andere attributen, zoals een schilderij van de vijandige koning en een vitrine met replica’s en andere rekwisieten, zal het verhaal van Utrecht tijdens het rampjaar worden verteld. Vanaf vrijdag 30 september zal deze expositie in de bibliotheek in Nieuwegein te bezichtigen zijn waar hij tot 31 oktober zal blijven staan. Kijk voor meer informatie op de website van de stichting.
Meer lezen
- Regenten en de Waterlinie in het rampjaar
- Rampjaar 1672 : hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte
- Johan de Witt en het rampjaar