home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekentips met boeken in de hoofdrol

di 6 apr 2021

In april lezen we ons suf met de Week van de Klassieken ( 8 t/m 18 april) en Wereldboekendag (23 april). Welke boeken, die óver boeken gaan of waarin lezen centraal staat, tipt het biebteam? Je vindt ze hier – en ze zijn ook nog eens voor een grote doelgroep aan te raden…

‘Negeer de verfilming’

BASE__COVER-OF

Anne (Expert Collectie & Informatie) vindt dat iedereen (of nouja, iedereen vanaf ongeveer 15 jaar) De boekendief van Markus Zusak gelezen moet hebben. Hij vertelt: “Het is een indrukwekkend boek, verteld door de Dood zelf, over een jong meisje in Berlijn dat tijdens de Tweede Wereldoorlog leert dat verhalen krachten hebben. Halverwege het boek maakt de Dood al bekend hoe het afloopt, want de Dood doet niet aan spanningsopbouw. Waarna het boek alsnog op een indrukwekkende manier eindigt. Negeer de verfilming en houd het bij dit boek. Houd van dit boek.”

Hersenspinsels van de schrijver

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

Een mooi boek over het schrijven van een boek? Dat is volgens Annemiek (projectleider Taalvisite en Maatschappelijke Stage) Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum van Sjoerd Kuyper. “Er staan veel verwijzingen in naar andere boeken. Zo heet de hoofdpersoon Tiuri en heette zijn moeder Ronja. Meneer Droste gaat bijna met pensioen als nachtwaker van het kinderboekenmuseum en zijn kleinzoon Tiuri gaat een nacht mee met z’n opa. Daar ontstaat bij Tiuri het idee dat hij graag wil dat er een boek wordt geschreven met z’n opa in de hoofdrol. Want… mensen onthouden vaker de hoofdpersoon van een boek dan de auteur. Het boek is serieus, grappig en spannend. Er staan veel gedachten in van de hoofdpersonen, die waarschijnlijk de gedachten zijn van de schrijver.

Een fragment uit het boek: ‘Meneer Droste begreep niet dat kinderen rond hun dertiende ophielden met lezen. Ze houden ermee op, dacht hij, als ze boeken het hardst nodig hebben en ‘Omdat,’ zei Tiuri, ‘omdat… als je niet leest, leef je maar in één wereld. Als je wel leest, leef je in heel veel werelden, ieder boek is een wereld. En als de wereld in een boek je niet bevalt, stap je er weer uit. Je hoeft alleen maar het boek dicht te slaan. En dan kun je aan een ander boek beginnen, een nieuw avontuur.’ Ik ben halverwege en vind het nu al een aanrader!” Te lezen vanaf 10 jaar.

Sprookjesboek in boek

BASE__COVER-OF

Susanne (specialist Jeugd & Jongeren) tipt Hazelwoud van Melissa Albert. “Hoofdpersoon Alice heeft haar oma, die de beroemde auteur is van een spannend sprookjesboek, nog nooit ontmoet. Haar oma woont in het Hazelwoud, een enorm landgoed. Alice zelf groeide op straat op. Samen met haar moeder reisde ze het land over om vrijheid te ervaren, tot op een dag haar moeder ontvoerd wordt door een man uit de sprookjes van haar oma. En dan heeft Alice geen andere keuze meer dan zelf het donkere bos in te gaan… Een echte aanrader wanneer je van fantasyboeken houdt.” Geschikt voor lezers vanaf 15 jaar.

Verhaal zonder einde

Het oneindige verhaal

“Een boek vol literatuurverwijzingen, fantasy en verhalen is Het oneindige verhaal van Michael Ende”, vertelt Elselotte (communicatiemedewerker). “De klassieker over de gepeste Bastiaan, die een boek jat en zich op school verstopt om het te gaan lezen. Hij wentelt zich in het land Fantásië en wordt op een gegeven moment zelf geroepen door de koning van het land. Dan verandert hij van een jongetje in een held. Maar of dat nu alles is? Een prachtig boek met veel lagen – bij elke herlezing ontdek je meer.” Vanaf 12 jaar.

Bekijk ook alle andere boekentips!