home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

‘Voor iedereen bestaat er een ideale podcast’

ma 2 mei 2022

Wereldwijd zijn er maar liefst ruim 4 miljoen en in de afgelopen 10 dagen werden er 242.907 nieuwe afleveringen gepubliceerd: podcasts zijn enorm populair. Podcastmaker, stemacteur en biebexpert Bas Heijkamp komt daarom op 4 mei langs bij de Kidsredactie om de razende reporters alles te vertellen over dit medium. En hij geeft ons alvast een tipje van de sluier!

Ongeveer 6,4 miljoen Nederlanders luisteren weleens naar een podcast. Hoor je daar niet bij? Dan heb je “de jouwe” misschien nog niet gevonden. Want, volgens Bas “moet je even door de ‘podcastdeur’. Als je eenmaal hebt ontdekt wat voor genre je leuk vindt, vind je er vanzelf meer. Voor iedereen is er wel een podcast! Scroll eens door Spotify, Podimo of een andere app waar je podcasts vindt – vaak zijn ze gratis te beluisteren. Mijn favorieten zijn Lang verhaal kort van 3FM waarin een actuele kwestie wordt uitgelegd, Trust nobody over de (Belgische) Mol en De stemming, van twee politiek journalisten.”

Allerlei genres

“Vaak wordt gedacht dat podcasts vooral geklets is tussen mensen aan een tafel. En dat kan natuurlijk, maar het is ook zoveel meer! Van journalistieke reportages tot luisterverhalen, een hoorspel…”, legt Bas Heijkamp uit. Bas is expert planning & organisatie bij de bieb, maar werkt ook als voice-over, stemacteur en podcastmaker. Van huis uit is hij “een echte radiofreak”, en leerde vanuit een lokale omroep alles over het vak. “En over podcasts maken, want ik kwam erachter dat ik het produceren en het creatieve proces ook erg interessant vind.” Naast in zijn eigen studio aan huis, gaat hij ook regelmatig met apparatuur op stap.

Nieuwegeinse podcast

Bijvoorbeeld voor de nieuwe podcast Wat, patat! die hij ontwikkelt met Geina, Nieuwegeinse jongeren en rapper Freez. “Dat wordt ontzettend tof. Je maakt zo kennis met de stad, door de ogen van jongeren”, vertelt Bas. Jongeren luisteren zelf ook steeds vaker naar podcasts, zo merkt hij. “Je ziet dat veel populaire YouTubers ook een eigen podcast hebben of daarin te vinden zijn. Neem bijvoorbeeld de podcast van Monica Geuze en Kaj Gorgels. En misschien zitten hun opvolgers wel in onze Kidsredactie…”

Er zijn nog kaartjes voor de Kidsredactie op 4 mei van 15.30 tot 17.00, dus geef je snel op als je een eigen podcast wil maken met Bas. Ouder dan 13? Dan is deze online cursus (gratis als je lid bent van de bieb) misschien iets voor je. Veel podcastplezier!