home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Vier de vrijheid

di 19 apr 2022

Waarom vieren we in Nederland onze bevrijding eigenlijk met festivals? Weet jij dat? Op de website van NPO kennis vind je heel veel informatie, over van alles en nog wat. En ook het antwoord op deze vraag: Muziek is een middel om extra aandacht te vragen voor vrijheid. En dat is waarom het Nationaal Comité 4 en 5 mei jaarlijks veertien bevrijdingsfestivals organiseert. Twee jaar lang gingen door corona veel festivals niet door, of ze vonden online plaats. Dit jaar lijken we weer naar festivals te kunnen! Vier de vrijheid!

Op 4 mei zijn we om acht uur ’s avonds 2 minuten stil. We herdenken de doden; alle mensen die zijn omgekomen in de strijd voor vrijheid. Op 5 mei vieren we onze bevrijding. Waarom die dag? In 1945 op 5 mei werd ons land bevrijd van de bezetters in de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar lijkt het extra belangrijk om de vrijheid te vieren. De oorlog in Oekraïne laat zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat geldt op veel meer plekken in de wereld. Daarom gaat bevrijdingsdag al lang niet meer alleen over de bevrijding in 1945. Deze feestdag staat in het teken van het belang van vrijheid, democratie en mensenrechten. Deze waarden zijn niet vanzelfsprekend en moeten worden beschermd.

Doe je dat bijvoorbeeld door een feestje te vieren en naar een festival te gaan? Ja! Want ook op die manier laat je zien dat vrijheid en onze waarden ook voor jou van belang zijn.

Meer lezen over de Tweede Wereldoorlog?

Vet oud!

Hoe was het om als jongere de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Lees 15 verhalen over onder meer het verzet, de NSB, jodenvervolging, de Hongerwinter en de Hitlerjugend.

Nergens meer veilig

Arnhem, september 1944. De stad ligt onder vuur. Maaike (12) vlucht met haar moeder, broertje en klasgenoot Jelle vanuit hun schuilkelder naar opa. Hij werkt in Burgers’ Dierenpark. Zullen ze daar veilig zijn?

Wij blijven bij elkaar

De joodse familie Birnbaum weet na de Kristallnacht in 1938 met veel moeite van Berlijn naar Nederland te komen. Uiteindelijk komen beide ouders en hun zes kinderen terecht in Westerbork. Hier spelen ze een belangrijke rol bij het verzorgen van weeskinderen. Deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Vanaf ca. 12 jaar.

Tweestrijd

Eind 1944 raken de levens van vier ca. 16-jarigen met elkaar verbonden. De Duitse soldaat Rolf moet het V2-lanceerplatform in Kerkhuizen bewaken. Daar woont Marijke, die zich wil inzetten voor het verzet. De Poolse Thomas wordt als dwangarbeider ingezet in een V2-fabriek en in Engeland is Yvie getuige van V2-bombardementen. Vanaf ca. 15 jaar.

Bezoek DE KOM

In theater DE KOM is op zaterdag 7 mei de voorstelling ‘De Jas’ te zien (alleen geschikt voor kinderen van 10 jaar en ouder) een poppentheater die gaat over de tweede wereldoorlog en verzet. Een prachtige voorstelling over een joods meisje!