home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Technische snufjes in de bieb

di 9 nov 2021

Wist je dat er in de bibliotheek, naast alle duizenden boeken, ook heel veel digitale gadgets te vinden zijn? Leuke apparaten om alles te weten te komen over mediawijsheid, coole mogelijkheden om nog meer te leren en (onzichtbaar maar waar!) supersnelle wifi. We nemen je mee!

Een van de paarse tablets

Halte 1: Hublets

Heb jij al eens één van de paarse tablets gebruikt? Ze heten officieel Hublets en je kunt ze voor allerlei dingen gebruiken. Als lid kun je er een lenen, je hoeft daarvoor alleen maar even je pasje te scannen. Programmamaker digitale geletterdheid Kiki vertelt: “De Hublets zijn heel interessant, want alles wat je erop doet, wordt gewist als je ‘m inlevert. Dat maakt ze super safe! Zelf gebruik ik een tablet als ik iets aan het onderzoeken ben voor mijn programma. Je kunt er snel dingen op zoeken. Maar ook voor het oefenen met taal, of gewoon om een spelletje te spelen, is een tablet erg handig.”

Tip: deze maand staan er vanwege de Week van de Mediawijsheid speciale spellen op de Hublets. Bij de Data Detox Game zoek je de schat van de hacker Ultra. De Cyber Agent game daagt je uit om te bepalen wat goed of slecht is op het internet.

Halte 2: 3D-printers

Altijd al eens iets willen 3D-printen? Het kan bij de bieb. Je vindt de printers bij de Media Makerspace, vlakbij het infopunt. Eerst wordt er een technische tekening gemaakt, waarna je de printer aan het werk zet. Over technische snufjes gesproken! “Laatst kwam er een iemand in de bieb die een klein onderdeel van een slotje miste in een kast en deze graag wilde namaken. Het is leuk dat we daarmee aan de slag kunnen gaan”, vertelt Kiki.

De volgende keer vertellen we je meer over de Magic Carpet, het reuzentablet en andere leuke toepassingen.