home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Taalvrijwilligers geslaagd!

do 28 apr 2022

In de bieb zijn veel taalvrijwilligers om (nieuwe) Nieuwegeiners te helpen met het Nederlands. Drie van hen (Ellen, Michel en Camiel) zijn geslaagd voor de ‘Basistraining voor Taalvrijwilligers’. Zij kunnen met nóg meer praktische kennis aan de slag!

Enthousiaste deelnemers

Eind maart is deze groep van in totaal 10 deelnemers uit o.a. IJsselstein, Houten, Vianen, Leerdam en dus Nieuwegein gestart met de training in het Taalhuis IJsselstein. Al deze enthousiaste deelnemers hebben de afgelopen periode hard gewerkt en hebben het certificaat taalvrijwilliger ontvangen. Alle lof voor hun inzet! In vier dagdelen leerden ze meer over de doelgroep(en) en problematiek. Ook oefenden ze met voorbeelden uit de praktijk.

Aanpak laaggeletterdheid

Taalvrijwilligers vormen een belangrijk onderdeel in de preventie en aanpak van laaggeletterdheid. In Nieuwegein heeft ruim 15% van de inwoners grote moeite met lezen, schrijven en/of spreken van de Nederlandse taal of omgaan met de computer. In de training van het Taalhuis, ontwikkeld door Stichting Lezen en Schrijven, krijgen taalvrijwilligers informatie over de doelgroep en leren zij hoe ze deze het beste kunnen begeleiden. Zo wordt er aandacht besteed aan materialen en technieken waar goed mee gewerkt kan worden.

Wil jij je inzetten om mensen op een laagdrempelige manier Nederlands te leren spreken en schrijven? Kijk dan bij de vacatures of lees meer over onze visie en aanpak bij downloads.