home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Start de Bibliotheek op school in Nieuwegein

ma 23 jan 2023

Hoera! We zijn gestart met de Bibliotheek op school, in samenwerking met basisscholen de Schouw en de Zuiderkroon. Met het project de Bibliotheek op school slaan onderwijs, de bibliotheek en de gemeente de handen ineen en komt er elke dag aandacht voor leesplezier op school én thuis.

De Bibliotheek op school is een landelijk initiatief met een bewezen effectieve aanpak voor het verdiepen van taal– en leesonderwijs. De scholen gaan hier samen met een leesconsulent van de bibliotheek mee aan de slag. De leesconsulent gaat het team van de school adviseren en ondersteunen. Gezamenlijk werken zij aan een lees- en mediaplan. De bibliotheek zorgt voor een actueel en diverse collectie in de school die past bij de lessen van de school.

Ieder kind aan het lezen

Basisschooldirecteur Floris Velis vertelt dat er vorig schooljaar een traject rondom leesmotivatie is gestart. Het doel van het traject is dat ieder kind met plezier in een boek duikt. Taal- en leescoördinator Susanne de Wildt legt uit: “Wanneer kinderen genieten van het lezen, zullen ze ook eerder een boek pakken voor hun plezier.” Velis: “Het is het afgelopen jaar een feest geweest om te mogen ervaren dat de kinderen steeds meer plezier krijgen in het lezen van boeken. We zien hierdoor het leesniveau stijgen, waar we natuurlijk erg trots op zijn. De Bibliotheek op school had op geen beter moment kunnen komen. Het is fijn en waardevol is om samen met een professional op het gebied van kinderboeken ons leesonderwijs nog een extra boost te geven!”

Ook Martijn Bakker, directeur van basisschool de Zuiderkroon, is enthousiast. “Lezen is leuk en dat willen wij uitdragen. Wij willen met de bibliotheek samenwerken aan de Bibliotheek op school om leesbevordering te stimuleren. Het is mooie manier om de leerlingen kennis te laten maken met boeken, taal en teksten. Dit draagt bij aan de leesstimulering, leesbevordering en woordschat.” We kijken ernaar uit om met basisschool de Schouw en basisschool de Zuiderkroon samen aan de slag te gaan voor nóg meer leesplezier op de scholen. Benieuwd naar andere activiteiten rondom leesplezier in en met de bibliotheek? Kijk op deze pagina.