home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Senna (10): ‘Ik verdwijn helemaal in een verhaal’

ma 21 jun 2021

Jongeren moeten meer lezen, zo schreven we in november over het leesoffensief vanuit onderwijs, cultuur en jeugdgezondheid. Maar er zijn ook jongeren die het heerlijk vinden om veel te lezen. Zoals Senna (10), die van voetballen, buitenspelen én van lezen houdt. Hij deelt zijn tips en favoriete leesmoment in gesprek met Anne van het jeugdteam.

Favoriet genre

Senna is vooral dol op boeken die spannend zijn. Maar ook boeken waar ‘mensen een beetje dom zijn en grappige dingen doen’ vindt hij leuk. Als ik een beetje boos ben, vind ik het weer fijn om een stripboek te lezen. Dan vergeet ik al snel wat er is gebeurd. Je kunt helemaal in een verhaal opgaan.”

‘Leuke boeken in de bieb’

Senna: “Ik kom vooral voor de boeken, maar er zijn ook activiteiten in de bibliotheek. Zo heb ik een keer meegedaan aan een activiteit waar we zelf een computer gingen programmeren. Dat heet Bee-Bot! Tegen kinderen die nog nooit in de bieb zijn geweest, zou ik zeggen dat ze dat wel moeten doen. Er is altijd wel iets te vinden wat je leuk vindt. Als je niet zo goed weet wat je wil lezen, kan je de achterkant van een boek lezen. Dat is een korte samenvatting. Als ik een boek niet ken, doe ik dat zelf ook!”

Favoriete boek? De serie Leven van een loser van Jeff Kinney. Ik vind de tekeningen daarin ook tof. Het lijkt net alsof de hoofdpersoon dit zelf heeft getekend.
Fijnste leesplek? De bank vind ik lekker zitten. Maar ik lees ook elke avond na het Jeugdjournaal in bed, voordat ik ga slapen. En in het weekend altijd ’s ochtends even.
Wat lees je nu? Heb je wifi in de ruimte? van André Kuipers. Ik kreeg het van mijn oma voor mijn verjaardag. In dit boek beantwoordt hij allerlei vragen, zoals: ‘Waarom zweven astronauten in de ruimte?’.

Heb jij ook een leuk boekverhaal of wil je iets vertellen over de bieb? Neem dan contact op met redactie@detweedeverdieping.nu