home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Oekraïne en Nieuwegein

do 3 mrt 2022

Taalvrijwilligers gezocht

De oorlog in Oekraïne is een feit en de vluchtelingenstroom die daardoor op gang is gekomen ook. Nieuwegein is één van de vele Nederlandse gemeenten die deze vluchtelingen willen opvangen. Inmiddels hebben de eerste Oekraïense vluchtelingen zich al gemeld bij de wekelijkse Taalbrigade, en dat worden er elke week meer. Daarom zijn we ook dringend op zoek naar nieuw vrijwilligers taalvrijwilligers bij de bibliotheek. Wekelijks oefen je dan in kleine groepjes de Nederlandse taal met mensen die de taal nog niet beheersen.

Word taalvrijwilliger bij de bibliotheek

Nieuws

De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal. Kranten, televisie, social media, YouTube tot TikTokfilmpjes aan toe… overal word je ermee geconfronteerd. Het lijkt soms niet meer bij te houden. Tegelijkertijd vraag je je misschien af of alle informatie die je ziet, wel echt klopt.

Het NRC van dinsdag 1 maart geeft daarom vier tips:

  • Bedenk dat beelden vaak worden gerecycled. Wil je weten of een foto uit een andere situatie komt? Selecteer het beeld en sla het op. Voer het daarna in het zoekvenster van Google en druk op enter.
  • Stel de vraag: wat zie ik hier niet? Desinformatie kan namelijk ook ontstaan doordat maar het halve verhaal verteld wordt. Denk dus actief na over welke informatie weggelaten wordt.
  • Scroll met mate. Algoritmes van social media zorgen ervoor dat je in een fuik terechtkomt die je één kant opduwt. Arjen Lubach maakte daar een filmpje over.
  • Schiet tegelijkertijd niet door in wantrouwen. Niet alles is desinformatie.

In Nederland staat de NOS voor onafhankelijke journalistiek. Op hun website wordt een pagina bijgehouden over Oekraïne met o.a. reportages, persoonlijke verhalen en overzichten.