home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Maak laaggeletterdheid in Nieuwegein bespreekbaar!

di 24 aug 2021

De Utrechter Johan Stets was laaggeletterd. Hij vertelt aan Stichting Lezen en Schrijven over het moment dat hij besloot hulp te zoeken: ‘Een bekende had mijn spaarbankpasje ingenomen. Ik ben voor duizenden euro’s opgelicht. Al mijn spaargeld was weg en op mijn betaalrekening was zwart geld gestort. Ik had er geen controle over omdat ik niet kon lezen en schrijven. Het is heerlijk om minder afhankelijk te zijn van anderen, ik durf veel meer!’

Johan Stets staat niet alleen. In Nieuwegein wonen bijvoorbeeld al meer dan 8.500 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en hierdoor tegen allerlei uitdagingen aanlopen in het dagelijks leven. Denk hierbij aan het regelen van geldzaken, een bezoek aan de huisarts, het reizen met het ov en/of het vinden van werk. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om op elke leeftijd te oefenen met lezen en schrijven. Bijvoorbeeld bij de Taalbrigade van de bibliotheek!

“Nu ik kan lezen en schrijven heb ik het gevoel dat ik erbij hoor”

Agenda Week van Lezen en Schrijven

In de Week van Lezen en Schrijven (6 t/m 12 september) staat De tweede verdieping samen met haar partners extra stil bij het thema laaggeletterdheid:

Maandag 6 september (11.00 tot 12.30 uur) is er een voorlichtingsbijeenkomst over laaggeletterdheid en hoe je dit bij een ander kunt herkennen. Ook wordt er die dag in het PLUS-café (14.30 tot 15.30 uur) aandacht besteed aan laaggeletterdheid binnen het maandthema ‘Blijf in beweging’.


Dinsdag 7 september (19.30 tot 21.30) is er een workshop essay schrijven door schrijfster en filosofe Désanne van Brederode.


Donderdag 9 september (20.00 – 22.00 uur) draagt NT2-taadocent Said El Haji voor uit zijn boek ‘Gemeente zegt ik Nederlands leren’.

Zaterdag 11 september is er een escapegame op de markt: ervaar zelf hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven.

De workshop met Désanne van Brederode kost 5 euro. Alle andere activiteiten zijn gratis voor leden. Bekijk hier de folder.

Aanpak laaggeletterdheid

Benieuwd naar de aanpak van de bibliotheek? Bekijk de infographic laaggeletterdheid of vraag in de bieb naar de Taalkaart. Voor (gezondheids)professionals hebben we bovendien een Taalwaaier ontwikkeld, boordevol tips over het taalaanbod in Nieuwegein en tips voor in de (dokters)praktijk.

In het nieuws

De tweede verdieping was de laatste tijd een aantal keer in het nieuws, als het gaat om laaggeletterdheid:

  • RTV Utrecht interviewde onze programmaleider Inhoud Gina van den Berg en Willem Olling, die in onze bibliotheek oefende met de taal.
  • In Indebuurt is te lezen hoe onze programmaleider Inhoud Gina van den Berg en pedagoog Annelien van Muijen spreken over (taal)activiteiten in de bieb en plezier hebben in het lezen.
  • Op de site van het AD staat het verhaal van Nieuwegeiner Evert die op zijn 64ste de taal alsnog zoveel mogelijk eigen wist te maken.