home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

‘Lezen geeft je meer dan een goede film’

ma 19 apr 2021

Natúúrlijk kijkt Dick van Zijderveld (o.a. auteur, onderzoeker en Lampoliefhebber) ook weleens ‘domme tv’. “Maar”, zo zegt van Zijderveld: “lezen doe je met jezelf. Je dringt dieper door in een verhaal en het beeld breng je zelf aan. Lezen is genieten van de taal!” We spreken de schrijver in de bibliotheek voor het themadossier Lezen over magisch realisme, verhalen die zichzelf schrijven en de passie voor boeken.

Magisch realisme

Het lezen is de Utrechtse Dick van Zijderveld zowat aangeboren. “Ik vond het als klein kind al heerlijk om voorgelezen te worden. Ook hadden we een leuke bieb op de school in Zeist waar ik naartoe ging. Toen ontstond langzamerhand ook een liefde voor schrijven. Eerst opstellen voor de schoolkrant, na mijn studie volgden wetenschapsartikelen – totaal oninteressant. Vanaf het moment dat ik zo’n twintig jaar geleden een cursus Creatief Schrijven volgde, ben ik gestart met het schrijven van boeken. Ik ben een groot bewonderaar van de Vlaamse schrijver Hubert Lampo en als vanzelf gingen mijn boeken ook richting het magisch realisme.”

De naam van het genre zegt het al, volgens Van Zijderveld: “In het gewone dagelijkse leven kan iets bijzonders plaatsvinden. Het zou zomaar echt kunnen zijn: dat is de kracht. En zo blijft het schrijven van een boek spannend. Het ene moment ligt mijn hoofdpersoon totaal in de kreukels, de volgende dag staat ze zelfbewust en opgemaakt voor me. Dat moet je voor elkaar krijgen: de hoofdpersonen vertellen het verhaal”, lacht de schrijver. In 2020 verscheen Doedelzakspel, zijn meest recente boek. “Het gaat over een historica die, mede dankzij een doedelzakspeler (mijn favoriete instrument!) ontdekt dat haar vader iemand anders is dan ze altijd dacht – en een tijdmachine speelt hierbij een belangrijke rol. Zo verwerk ik mijn interesse voor geschiedenis en esoterie ook in het verhaal.”

Boeken van Lampo in de bieb

Genieten van de taal

In 2020 zou Hubert Lampo 100 jaar zijn geworden. Van Zijderveld is betrokken bij diverse vieringen en uitgaven van de schrijver, die zijn uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Een mooie kans om nieuwe lezers voor Lampo te winnen. Het werk van de Vlaamse schrijver kent namelijk vooral veel oudere fans, vertelt van Zijderveld. “Hij schrijft wat barok: je moet er even doorheen. Maar dan is het zo mooi. Hij heeft echt wat te vertellen en je kunt genieten van het taalgebruik. Ik zeg: geef het 10 pagina’s!”


Boekentips: “Heel onbescheiden mijn laatste boek Doedelzakspel, maar ook Lampo’s De komst van Joachim Stiller, Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch en Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Daarnaast is Island van Aldous Huxley (bekend van Brave New World) een ultieme favoriet.”