home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Kinderboekenweektips | Verlichting

wo 5 aug 2020

We zijn nog maar acht weken verwijderd van de start van de Kinderboekenweek. In het aftellen van de prehistorie naar de Kinderboekenweek zijn we inmiddels aanbeland bij De Verlichting, een periode rondom de 18e eeuw waarin nieuwe denk- en wereldbeelden de kijk op politiek, samenleving, kunst en wetenschap sterk beïnvloedden.

En wat er toen allemaal gebeurde… 

Volwassenen 

Dat lees je bijvoorbeeld in de echte klassieker voor volwassenen: De historie van mejuffrouw Sara Bugerhart van Betje Wolff en Aagje Deken, Nederlandse eerste briefroman. Het voert je mee naar typische Hollandse huiselijkheid en het maatschappelijk leven aan het einde van de 18e eeuw. 

Kinderen 

Twee boekentips uit onze collectie voor kinderen/jeugd zijn deze: In De reis van Syntax Bosselman: verhalen over de slavernij van Arend van Dam lezen jongeren van 10 t/m 14 jaar over Syntax, die als slaaf in Suriname leeft. En er is meer… ook Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen en anderen doen er hun verhaal. 

bol.com | De guillotine, Simone van der Vlugt | 9789056371906 | Boeken

Voor 12 jaar en ouder is Guillotine van Simone van der Vlugt een aanrader. De adellijke Sandrine – als enige van haar familie overlever van de Franse Revolutie – heeft moeite zich aan te passen aan het moeilijke leven van het schoenmakersgezin dat zich over haar ontfermd heeft. 

Jeugd media 

Wil je qua kennis de diepte in over De Verlichting? Dan is het artikel ‘Verlichting was oersoep van ideeën’ van de Nemo Kennislink, het lezen waard. Joppe van Driel maakt in zijn afstudeerscriptie korte metten met de ideeën van gerenommeerde historici. Hij won hiermee de ISG/Volkskrant Scriptieprijs voor Geschiedenis. Daar wil je toch alles van weten? 

Online doen 

Ace of Spade card

Omdat het personeel van De tweede verdieping naast lezen ook erg van spelletjes houdt én ordenen één van de kenmerken van De Verlichting was, hebben we een leuke tip voor een spelletjesavond. Ben je bloedfanatiek? Speel dan het spel Set! De originele versie met gezelschap, of de online variant.

Vind jij razendsnel allerlei sets: drie kaarten die ofwel helemaal verschillend zijn ofwel volledig gelijk? 

We zien je over twee weken graag bij de Industrialisatie, of reis terug naar de Renaissance, de Middeleeuwen, het Romeinse Rijk, de Oudheid, of de Prehistorie