home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Kinderboekenweektips | Renaissance

wo 22 jul 2020

We zijn nog maar tien weken verwijderd van de start van de Kinderboekenweek. In het aftellen van de prehistorie naar de Kinderboekenweek zijn we inmiddels aanbeland bij de Renaissance, de periode in de Europese cultuurgeschiedenis die in de veertiende eeuw in Italië begon en direct aansloot op de middeleeuwen. En wat er toen allemaal gebeurde… 

Volwassenen 

De familie De’ Medici had een behoorlijke vinger in de politiek, financiën, kunst, architectuur…. Ja, waar eigenlijk niet in? In 1737 stierf de laatste De’ Medici, maar daarmee verdween de familie niet uit de herinnering. Er verscheen bijvoorbeeld een opera over hen, maar ook een televisieserie en een reeks boeken. Wil je hun avonturen meebeleven? Haal bij ons de boeken over de verschillende familieleden

Volwassenen media 

closeup photo of painting collection

De renaissance heeft behoorlijk wat kunst opgeleverd. Daar kun je over lezen (graag zelfs, kijk bijvoorbeeld hier) maar nog leuker is het om het zelf te gaan bekijken, bijvoorbeeld in het Rijksmuseum (tip: neem een museumjaarkaart).  
Over de grens is er in musea natuurlijk ook genoeg te zien uit de Renaissance. Nu momenteel een tripje naar het buitenland wat lastig is, heb je wel de mogelijkheid om via een virtuele tour in die musea rond te kijken.

Kinderen 

DonaldDuck_Renaissance

Leonardo da Vinci, die kon nou werkelijk alles. Niet alleen schilderen (wat is er bekender: zijn Mona Lisa of Het laatste avondmaal), maar ook beeldhouwen, componeren, kaarten maken, over het leven nadenken… En oh ja, uitvindingen doen, natuurlijk. Wist je dat hij bijvoorbeeld al een ontwerp had gemaakt van een voorloper van een helikopter?  
Over al zijn uitvindingen kun je lezen in De gekke machines van Leonardo da Vinci.

Ook leuk: Donald Duck en zijn vriendjes beleven avonturen in de tijd van de Renaissance. 

Online doen 

De Renaissance, dat was ook de tijd dat mensen de wereld introkken om deze meer in kaart te brengen. Columbus ontdekte bijvoorbeeld Amerika.  
Tegenwoordig zijn er geen landen meer over waar nog een kaart van moet worden gemaakt. Wat je wel kunt doen is je éigen kaart maken, met daarop alle dingen die jij belangrijk vindt. Probeer het eens via Scribble Maps!

Zoek Nieuwegein op en maak daarvan jouw persoonlijke plattegrond. Waar wonen bijvoorbeeld jouw vrienden? Waar staat je school en waar sport je? Dat wordt een landkaart die je in geen enkele atlas terugvindt.  

We zien je over twee weken graag bij de Verlichting, of reis terug naar de Middeleeuwen, het Romeinse Rijk, de Oudheid of de Prehistorie