home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Kinderboekenweektips | Industrialisatie

wo 19 aug 2020

We zijn nog maar zes weken verwijderd van de start van de Kinderboekenweek. In het aftellen van de prehistorie naar de Kinderboekenweek zijn we inmiddels aanbeland bij de Industrialisatie, de tijdsperiode die aansloot op de Verlichting. Producten werden niet meer handmatig, maar met machines geproduceerd.

En er werden een hoop uitvindingen gedaan…  Lees en ervaar deze tijdsperiode door onze tips!

Volwassenen 

Na de uitvinding van de stoommachine in de 18e eeuw volgde rap de eerste stoomtrein. Er kon ver gereisd worden – en ‘snel’ dat het ging! Met de trein reizen was lange tijd een luxe. Wie had gedacht dat dat anno 2020 ook weer een beetje het geval is, en we instappen met mondkapjes? Wegdromen bij een treinreis kan heerlijk ontspannend werken, ook als je er niet zelf in zit. Dat merken we bij de MAX-serie De mooiste treinreizen, die je hier terug kunt kijken. Wie nog meer inspiratie op wil doen, leent Mooiste treinreizen: 60 onvergetelijke treinavonturen. 

Kinderen 

De industriële revolutie begon al halverwege de 18e eeuw in Engeland. Pas in de jaren 1850-1900 kwam ook in andere Europese landen de industrialisatie op gang. Dat wordt duidelijk in Zwarte Sneeuw (vanaf 12 jaar) van Simone van der Vlugt, over de 14-jarige Emma die met haar vader en broers in een mijn moet werken. Gelukkig wil de zoon van een aandeelhouder het meisje wel helpen…  

De uitvindingen en ontwikkelingen die de industrialisatie op gang hebben gebracht, worden in De opkomst van de industrie van Charlie Samuels beschreven. Door de handige tijdlijnen en illustraties krijgen jongeren van ca. 12 t/m 15 jaar een goed beeld van de tijd.  

Volwassenen media 

De serie Le bazar de la charité (te zien op Netflix) begint meteen spannend: het is 1897 en we zien een verwoestende brand door Parijs gaan. Nadat ze de brand hebben overleefd, vertelt de serie het verhaal van drie vrouwen die hun leven proberen op te pakken. Ondertussen staat de wereld niet stil: de cinematograaf wordt uitgevonden door de gebroeders Lumière en vrouwen krijgen voorzichtig een stem. Een fictief verhaal, geïnspireerd op ware gebeurtenissen.  

Online doen 

Net als de uitvinders tijdens de Industrialisatie ontdekken hoe het is om elektriciteit op te wekken? Dat kan! Bekijk onderstaand YouTube-filmpje om te zien hoe Sem van citroenen elektriciteit maakt. Leuk voor kinderen, of om samen uit te proberen.

We zien je over twee weken graag bij de Tweede Wereldoorlog, of reis terug naar de Renaissance, de Middeleeuwen, het Romeinse Rijk, de Oudheid, de Prehistorie of de Verlichting