home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Kinderboekenweektips | De Tweede Wereldoorlog

wo 2 sep 2020

Tel samen met ons af van de prehistorie tot nu! Wist je dat de Kinderboekenweek 2020 al over vier weken van start gaat? Tijdens de Kinderboekenweek van 30 september t/m 11 oktober 2020 gaan we terug in de tijd met het supergave thema: En toen? Tot die tijd duiken we samen in de geschiedenis met verschillende (boeken)tips.

Inmiddels begeven we ons in de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Boekentip voor jong en oud: Koningin van de nacht

Koningin van de nacht is geschreven door Yvonne Keuls en is gebaseerd op haar eigen herinneringen aan de oorlog en die van anderen. Het verhaal gaat over een halfjoods gezin dat probeert te overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersoon is de zevenjarige Daan die in de ban raakt van de prachtige Koningin van de nacht uit de opera Die Zauberflöte, zij doet hem denken aan zijn overleden moeder.

Indië in oorlog

De Tweede Wereldoorlog, het woord zegt het natuurlijk al, speelde zich niet alleen af in Europa. Alle werelddelen waren betrokken bij deze oorlog. Ook in Azië was het oorlog waardoor voormalig Nederlands-Indië te maken kreeg met de Japanse bezetting van 1942 tot 1945. Nadat het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) op 8 maart 1942 capituleerde, isoleerden de Japanners de Europeanen van de Aziatisch bevolking door hen krijgsgevangenen te maken of te interneren in kampen.

Meer informatie over deze periode vind je via het webportaal Indië in oorlog, dat toegang geeft tot een groot aantal bronnen over Nederlands-Indië en Indonesië.

Kraken van de enigmacode

Hacken is van alle tijden! Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er volop gehackt! Zo gebruikten de Duitsers een soort geheimtaal om met elkaar te communiceren waarvoor zij een zogenaamde Enigma-codeermachine gebruikten. Natuurlijk werd er ook hard gewerkt aan het doorbreken van deze code. Uiteindelijk slaagden de Britse wiskundige Alan Turing en zijn team erin deze code te kraken. Hierdoor bleven de geallieerden de Duitsers vaak een stapje voor.

Over Alan Turing (1912 – 1954) en zijn leven zijn veel boeken en films verschenen, zoals The imitation game, en in de bibliotheek hebben wij zelfs zijn biografie in stripboekvorm!

Netflixtip voor volwassenen: Unbroken

Een film gebaseerd op het gelijknamige boek. Unbroken gaat over de Amerikaanse Louis Zamperini die na een crash met een bommenwerper in de Stille Oceaan belandt. Hij overleeft de crash maar wordt gevangengenomen door de Japanse Marine en belandt in een krijgsgevangenenkamp met alle ontberingen en geweld van dien.

Het boek Unbroken kun je ook lenen als e-book wanneer je lid bent van de bibliotheek.

Zien we je binnenkort in de Naoorlogse periode? Of reis terug naar de prehistoriede oudheidhet Romeinse Rijkde middeleeuwende renaissance, de verlichting en de industrialisatie.