home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Kijk met een andere bril naar de werkelijkheid

ma 16 mei 2022

Wat je kunt verwachten van de inspirerende lezing door bioloog en ontdekkingsreizigster Arita Baaijens op 16 juni (van 20.00 tot 22.00 uur) in onze bibliotheek? “Ik neem jullie mee op reis naar verre streken én naar Nederland. Als je weggaat, kijk je met een andere bril naar de werkelijkheid.” 

Arita Baaijens groeide op in Ede en studeerde biologie in Amsterdam. Na zeven jaar werken gaf ze haar baan als milieubioloog op om een onzeker avontuur in de Egyptische woestijn aan te gaan. Ze leerde in de woestijn te overleven en de zelfgezochte eenzaamheid veranderde haar kijk op het leven. Ze ontving internationaal erkenning en prijzen voor haar onderzoek naar de betekenis van landschap. Het boek Zoektocht naar het paradijs (2016) over de expeditie en haar onderzoek naar betekenis van landschap in Siberië werd een bestseller. In 2018 verschijnt het werkboek Paradijs in de polder, wat landschap je vertelt.

“In mijn boekpresentatie duiken we net als Alice in wonderland in andere werelden. In Siberië zingen mensen met bergen en rivieren, in Papoea Nieuw Guinea verstaan mensen boodschappen van vogels. Hoe kan het dat mensen elders natuur verstaan en wij in Nederland niet? “Nederlanders zijn dijkenbouwers en ingenieurs. We hebben een nogal bazige relatie met natuur en landschap in tegenstelling tot herders en nomaden die ik onderweg tegenkom.”

Verrassende ontdekking

Als ik op reis ga, dan kom ik de woestijn, in Ierland, Papa nieuw Guinea, op vele plekken ben ik geweest. Als je daar lang verblijft, kom je tot de verrassende ontdekking dat andere culturen een geheel andere denkwijze hebben. Zij leren bijvoorbeeld dat de natuur groter is dan wij, dat er natuurkrachten zijn die je nooit kunt beheersen. Er is meer respect, zij kijken naar de natuur en zien zichzelf als een onderdeel ervan.  

Waarom is die andere blik zo belangrijk? Ik kan je laten zien en laten ontdekken dat je geprogrammeerd bent om op een bepaalde manier te denken en te kijken. Het is heel makkelijk en soms ook bevrijdend om je blik te verbreden, om je open te stellen voor andere ideeën. Dat zorgt voor verwondering en dat opent de deur naar verbeelding.”

Meer weten

Meer weten over Arita? “Snuffel op mijn website of lees een boek. En kom naar de presentatie. “Je hoeft alleen maar zin te hebben in de avond en weet: je gaat blij naar huis.”

De toegang bedraagt € 7,50. Meld je online aan

Je vindt boeken van Arita Baaijens ook in onze collectie:

Foto Arita Baaijens: Maartje Geels