home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

‘Je moet fouten durven maken’: in gesprek bij de Taalbrigade

ma 28 mrt 2022

Sinds ze zes jaar geleden uit Irak in Nieuwegein terecht kwamen, hebben de taalzoekende zussen Lina en Amira* geen moment stilgezeten. Ze denken, praten en drómen zelfs in het Nederlands. Bibliotheekbestuurder Roel Zuidhof schuift aan bij de Taalbrigade en gaat met hen in gesprek. Want wat komt er allemaal kijken bij het leren van een nieuwe taal?

In elk geval: “Veel tijd en geduld!”, vertelt Lina. Dat beaamt Roel: “Je kunt een taal het beste leren als je er zo veel mogelijk mee bezig bent. Met vallen en opstaan, je moet fouten durven maken.” Dat vinden de zussen nog weleens lastig. “Soms schaam ik me als ik niet op een woord kan komen of iets niet begrijp. Het is best eng om een nieuwe taal te leren”, zegt Amira.

Oefenen in de bieb

Elke dinsdag en donderdag zijn Lina en Amira bijna de hele dag in de bieb te vinden. Ze oefenen en spreken er met vrijwilligers en andere Taalzoekers bij Taalbrigade NT2: dé plek waar anderstaligen met Nederlands als tweede taal elkaar vinden. Ook zitten de zussen wekelijks met een taalcoach en gaan Lina en Amira regelmatig naar Taalbrigade@Work, een samenwerking met Samen voor Nieuwegein waar anderstaligen en laaggeletterden aan de slag gaan met taalvaardigheden die je nodig hebt op de werkvloer.

Kapper worden

Want in Nederland stellen we hoge eisen aan ons taalgebruik. “Je moet de taal niet alleen kunnen spreken, ook het lezen en schrijven is erg belangrijk”, zegt Roel. Dat merken Lina en Amira ook. “We werken nu allebei als vrijwilliger in een zorgcentrum. We verzorgen en lakken nagels. Het is fijn om iets te kunnen betekenen!” Maar als Roel de zussen vraagt naar hun ultieme droom, antwoorden ze bijna in koor: kapper worden! “We zouden graag stage willen lopen, maar zonder opleiding gaat dat niet. En de online lessen zijn moeilijk om te volgen als je niet alles begrijpt. Daarom blijven we veel oefenen en hopen we op een stageplek.”

Heb je een (stage)tip voor Amira en Lina of wil je hen helpen? Stuur dan een mailtje naar redactie@detweedeverdieping.nu

In de bieb kun je oefenen met Nederlands lezen en spreken. Voor inburgeraars, voor mensen die al lang in Nederland wonen of er zijn geboren, voor kinderen en ouders… Voor iedereen die (beter) Nederlands wil leren. Benieuwd naar alle taalactiviteiten in Nieuwegein? Bekijk dan de Taalkaarten.

*I.v.m. privacy zijn dit niet hun echte namen.