home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Favoriete kinderboeken van het team

ma 12 okt 2020

De Kinderboekenweek is alweer voorbij. Maar, onderdompelen in fijne kinderboeken kan het héle jaar door. Met deze boekentips van het team van De tweede verdieping kunnen zowel kinderen als volwassenen hun hart ophalen: want kinderboeken zijn voor jong én oud.

Gewenst en ongewenste gedaanteveranderingen

Dat kiezen tussen zoveel inspirerende boeken erg moeilijk is, bewijst Gina (programmaleider Inhoud): “Ik twijfel tussen De heksen van Roald Dahl en De tuinen van Dorr van Paul Biegel (ook verkrijgbaar als luisterboek – red).” En daarom tippen we ze stiekem allebei: “Beide boeken zijn spannend, griezelig zelfs, en beide auteurs nemen kinderen bloedserieus. Beide boeken gaan over gedaanteveranderingen; gewenst en ongewenst. En dat is wat lezen met je doet; in de huid van een ander kruipen om lekker in je vel te zitten.” 

Historische kinderboeken

De ‘ouderwetse’ kinderboekensmaak van Liselore (oud-directiesecretaresse/redacteur) maakt dat ze gek is op De geheime tuin van Frances Hodsgon Burnett en de boekenserie Het kleine huis op de prairie van Laura Ingalls Wilder. “Ik vond het heerlijk om me helemaal ondere te dompelen in die tijd en was gefascineerd hoe hun leven er toen uitzag. Hoe hoofdpersoon Laura zich verzette tegen het dragen van een korset en het naar school gaan, waar ze eerst kilometers voor over de prairie moest lopen…” 

Alle kinderboeken van Annie M.G. Schmidt hebben een speciaal plekje in het hart van Elselotte (communicatiemedewerker). “Vooral Ibbeltje was een heerlijk voorleesboek. Mijn moeder maakte namelijk de leukste stemmetjes bij alle karakters. Toen ik zelf kon lezen, vond ik De brief voor de koning van Tonke Dragt erg indrukwekkend.” Dat boek is in maart ook tot een Netflix-serie omgetoverd: The Letter for the King.

Hillechien (communicatiemanager): “Ik baalde toen ik alle historische romans van Simone van der Vlugt gelezen had. Maar gelukkig kon ik me vastbijten in haar historische jeugdromans. Beeldenstormen, melaatsheid, kwakzalverij, het komt allemaal terug in deze boeken, die niet onderdoen voor de volwassen literaire werken van Van der Vlugt. Tot nu toe spreekt De Amulet mij het meeste aan, waar de jonge, van hekserij verdachte Nina op de vlucht slaat. Omdat ze niet uitgehuwelijkt wil worden, verkleedt ze zich als jongen. Momenteel bevind ik me middenin de mijnen, door het verhaal Zwarte sneeuw, die mogelijk De amulet van zijn nummer 1-positie zal verdringen.

Om dagelijks van te genieten

Ik wou dat ik een vogel was: Een natuurgedicht voor elke dag van het jaar“, dagelijks geniet Gemma (strategisch adviseur) van “deze bloemlezing van prachtige korte versjes en gedichten voorzien van prachtige illustraties die een lust voor het oog zijn. Ik lees elke dag een gedicht om de dag meer kleur te geven of om lekker tot rust te komen na een drukke dag.”

“Van het gedicht van Toon Tellegen, ‘De appel valt’, krijg ik een heerlijk herfstgevoel.”  

De appel valt – Valt niet goed – Valt opnieuw

En de boom bukt zich schudt zichEn de appel valt opnieuwSteeds verder van de boom valt de appel

ValtValtTot er niets meer valt te vallen

Ligt in het grasKijkt om zich heenZiet de hemel

Ach….!

Geen spoor meer van de zwaartekrachtMaar reeds met rasse schreden nadert de boom

Appeltje! Appeltje!

Niet ver van de appel valt de boom

Welke kinderboeken van vroeger zijn jou altijd bijgebleven? Of: welk hedendaags boek zal volgens jou een echte evergreen worden? Laat het ons weten op Facebook/Instagram en vergeet ons niet te taggen met #dtvboekentip.