home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

‘Dit gezin is echt een feestje’

wo 26 apr 2023

Wil Schmidt straalt helemaal als ze vertelt over haar vrijwilligerswerk. Ze is vrijwilliger bij de VoorleesExpress, een programma waarbij gezinnen met jonge kinderen extra ondersteuning krijgen op het gebied van taal en lezen. Een half jaar lang komt een vrijwilliger wekelijks bij hen thuis op bezoek.  

Het Chinese gezin waar Wil momenteel komt, woont vier jaar in Nederland. Haochen is hier geboren en gaat straks naar de basisschool. Zijn ouders wilden hulp bij het stimuleren van de taalontwikkeling voordat hij naar school gaat. Dat doet Wil door taalspelletjes te spelen en voor te lezen, zodat hij op een speelse manier zijn woordenschat vergroot. 

In Nieuwegein organiseert De tweede verdieping de VoorleesExpress. Het kennismakingsgesprek tussen gezin en vrijwilliger vindt dan ook plaats in de bibliotheek. Samen zoeken ze boeken uit voor het eerste bezoek aan huis. “Er moet natuurlijk een klik zijn”, zegt Wil. “Want je komt 20 weken bij iemand over de vloer. Het gezin en de vrijwilliger moeten beiden akkoord zijn.”  

Ouders doen mee

Dat was de moeder van Haochen meteen. Ze doet actief mee met het wekelijkse bezoek. “Dat is ook het idee achter de VoorleesExpress”, vertelt Wil. “Je komt bij iemand thuis zodat je gelijk de thuissituatie ziet. En natuurlijk kom je voor het kind, maar tegelijkertijd worden de ouders en andere familieleden erbij betrokken. Op die manier kunnen ouders na het traject zelf actief verder met taal en lezen.”

Haochen telt ondertussen enthousiast van één tot tien de bijen in het bibliotheekboek. “Je ziet hem per keer vorderingen maken. Elke week als ik kom zie ik zijn oogjes oplichten. En wat ook elke keer opvalt: ouders zijn zo trots op hun kind en willen zo graag dat hij of zij een goede start maakt.”

Dit is het vierde gezin waar Wil komt. “Het mooie aan de VoorleesExpress is dat het iedere keer een afgerond project is. Aan het eind van elk project denk ik: ‘Nu is het goed’. Als ik straks bij de 20e sessie een heel verhaaltje aan hem kan voorlezen, dan ga ik blij weg. Op naar een volgend gezin.”

Wil je net als Wil Nieuwegeinse gezinnen een steuntje in de rug geven? De tweede verdieping zoekt enthousiaste vrijwilligers voor de VoorleesExpress. Neem contact op via voorleesexpress@detweedeverdieping.nu