home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekenvondst 82 – elke dinsdag nieuwe boeken

di 31 mei 2022

Elke dinsdag stallen we nieuwe boeken uit in de bieb. In het schap ‘Nieuwe boeken’ vlakbij de balie. En daar deden we toch mooie Boekenvondsten… Ons team kiest er twee uit:

Spoken : nepnieuws en de Amerikaanse oorlogen in Vietnam en de Golf

Een actueel boek: op het moment dat er oorlog is op Europees grondgebied tussen Rusland en Oekraïne verschijnt Spoken over de relatie journalistiek, politiek en publiek en de rol van nepnieuws in drie oorlogen uit het verleden, t.w. de Amerikaanse oorlogen in Vietnam en de Golf. Wat dit boek duidelijk maakt, is dat het eerste slachtoffer van elke oorlog de waarheid is. Het maakt je bewust van de mechanismes die in de nieuwsvoorziening gaan spelen op het moment dat een oorlog zich aandient. Voor de poortwachtersfunctie van de pers moet deze ter plekke aanwezig zijn, zonder afhankelijk te zijn van regering en krijgsmacht. Het is ook lastig om observaties die zich slecht verdragen met de maatschappelijke consensus onder de aandacht van het grote publiek te krijgen, dat graag bediend wil worden met spectaculair beeldmateriaal en niet geconfronteerd wil worden met de gruwelijke werkelijkheid. De auteur eindigt positief in die zin dat de nieuwsvoorziening met de komst van de nieuwe media de kans heeft ‘om naast het gevestigde nieuws ook originele geluiden te laten horen’. De auteur is er goed in geslaagd om te beschrijven hoe hardnekkig nepnieuws overeind bleef in de Amerikaanse oorlogen in Vietnam en de Golf.

Je vindt het boek in onze catalogus: Spoken / Pien van der Hoeven

Onmogelijk spel

Charlie (10 jaar) is een fanatieke gamer. Van zijn klasgenoot Froukje hoort hij over een zeer moeilijk spel en natuurlijk wil hij dat gaan spelen. De maker van dit spel looft een geldprijs in Robux, het betaalmiddel van het gameplatform Roblox, uit voor degene die als eerste dit spel kan uitspelen. Omdat Charlies ouders in geldnood zitten en daardoor misschien moeten verhuizen, is Charlie vastbesloten om te gaan winnen. Maar daar heeft hij wel de hulp van zijn klasgenoten voor nodig en ook de creditcard van zijn vader. Dat laatste komt hem letterlijk en figuurlijk duur te staan. Eigentijds verhaal over gamen en het gevaar van hacken, oplichting en fraude.

Je vindt het boek in onze catalogus: Onmogelijk spel / Marcel van Driel

Aanwinstenmail

Via de mail op de hoogte gehouden worden over onze aanwinsten? We versturen wekelijks aanwinstenmails over nieuwe boeken die je bij ons kunt lenen. Je kunt je aanmelden voor deze mails als je inlogt op onze website met het nummer op je pas dat begint met 083 en je wachtwoord. Ga vervolgens naar ‘Mijn menu’ en naar ‘aanwinstenmail’ om je aan te melden.


Bekijk ook alle andere boekenvondsten!