home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekenvondst 77 – elke dinsdag nieuwe boeken

di 19 apr 2022

Elke dinsdag stallen we nieuwe boeken uit in de bieb. In het schap ‘Nieuwe boeken’ vlakbij de balie. En daar deden we toch mooie Boekenvondsten… Ons team kiest er twee uit:

Donbas : verscheurd tussen Oekraïne en Rusland

Actueler dan ooit: de strijd om de Donbas. Dit boek gaat in op de achtergrond van deze oorlog. De Donbas of het steenkoolbekken van de Donets ligt in het zuidoosten van Oekraïne en is sinds 2014 oorlogsgebied. De overwegend Russischtalige Donbas wou niet bij de EU en kon met de hulp van Russische troepen de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk losmaken van Oekraïne. In een referendum op 11 mei 2014 stemde ca. 90% voor onafhankelijkheid. In juli 2014 werd er een vliegtuig neergehaald met 298 doden, vooral Nederlanders.

De vermoedelijke daders krijgen hier een portret. De economie is zwaar achteruit gegaan, er zijn 160 geheime gevangenissen, er wordt gemarteld en gemoord. De taalkwestie is één van de redenen voor de afscheiding. Verder de chaos van Majdan en de haat die daar was tegen de Russen, de hogere welvaart in Rusland, waarvan vele fabrieken hun opdrachten krijgen. Iedereen is teleurgesteld, maar wil toch vechten voor de republiek. De auteur is erin geslaagd interviews af te nemen van allerlei intelligente en sympathieke figuren uit de regio, die proberen het leven te verbeteren en die het Westen erop willen wijzen dat de schuldigen in het Kremlin zitten en in de corrupte Oekraïense legerleiding en regering. Zo krijgen we een beeld van de oorzaken en gevolgen van de afscheiding.

Je vindt het boek in onze catalogus: Donbas / Ardy Beld

Beginnelingen : de jonge jaren van 24 opmerkelijke mensen uit de hele wereld

Beroemde mensen waren ook ooit eens jong. In deze verhalenbundel wordt de jeugd van 24 bijzondere mensen besproken. Aan het begin van elk verhaal wordt de getekende wereldbol getoond met het land en de plaats waar het verhaal zich afspeelt. In sommige gevallen, zoals bij Audrey Hepburn, staan er meerdere plaatsen op de aardbol, omdat ze verhuist gedurende haar jeugd. Elk verhaal eindigt met een stukje over de rest van het leven van de persoon, inclusief een zwart-wit tekening van hoe hij of zij eruit zag. Dit maakt dat er een beeld gevormd kan worden bij wat deze persoon met de rest van zijn leven deed, waar ze uiteindelijk bekend van werden en hoe ze eruit zagen.

Je vindt het boek in onze catalogus: Beginnelingen / Joke van Leeuwen

Aanwinstenmail

Via de mail op de hoogte gehouden worden over onze aanwinsten? We versturen wekelijks aanwinstenmails over nieuwe boeken die je bij ons kunt lenen. Je kunt je aanmelden voor deze mails als je inlogt op onze website met het nummer op je pas dat begint met 083 en je wachtwoord. Ga vervolgens naar ‘Mijn menu’ en naar ‘aanwinstenmail’ om je aan te melden.


Bekijk ook alle andere boekenvondsten!