home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekenvondst 75 – elke dinsdag nieuwe boeken

di 5 apr 2022

Elke dinsdag stallen we nieuwe boeken uit in de bieb. In het schap ‘Nieuwe boeken’ vlakbij de balie. En daar deden we toch mooie Boekenvondsten… Ons team kiest er twee uit:

Het verhaal van Nederland : onze geschiedenis van de prehistorie tot nu

Heb je de gelijknamige televisieserie gezien? Lees dan alles op je gemak na in dit beknopte overzicht van de geschiedenis van Nederland vanaf ca. 20.000 v .Chr. tot en met ca. 1950. In korte teksten wordt een beeld voorgeschoteld van de gebeurtenissen en personen vanaf de hunebedbouwers tot en met de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatiestrijd in Indonesië. Het boek volgt losjes de Canon van de Nederlandse geschiedenis en besteedt aandacht aan onder meer de Romeinen en Bataven, Floris V, de Tachtigjarige Oorlog, de economische en culturele opbloei in de zeventiende eeuw (met aandacht voor de slavernij en koloniën), de Patriottentijd en de sociale strijd in de negentiende en twintigste eeuw. Behalve met reproducties van oude afbeeldingen in kleur en zwart-wit is het boek geïllustreerd met stills uit de tv-serie (waarin re-enacting acteurs historische gebeurtenissen naspelen). Verder zijn er tekstkaders met opmerkelijke feiten, lijstjes van jaartallen, plaatsen van herinnering en overzichten van websites en literatuur voor wie meer wil weten. Om in vogelvlucht kennis te maken met de geschiedenis van Nederland.

Je vindt het boek in onze catalogus: Het verhaal van Nederland / Florence Tonk

Zeggen dat ik van je hou

Hoe zeggen dieren ‘Ik houd van jou’ tegen elkaar? Dat zie je op kleurrijke wijze in dit boek. Zowel voor mens als dier een spannend moment: hoe verklaar je je liefde voor iemand, voor die speciale ander? ‘Mensen doen dat op veel manieren. En hoe gaat dit bij dieren?’, zo eindigt het gedichtje aan het begin, dat het thema aangeeft. Mensen omhelzen elkaar, dansen samen, geven elkaar bloemen, lopen hand in hand, schrijven of zingen een liefdeslied of gaan lekker in bad: ieder zegt het op zijn of haar manier. Bij dieren zie je slangen die hun lijf in en om elkaar kronkelen, vogels die prieeltjes bouwen, dansvliegjes die presentjes geven, herten die hun geur op struiken sproeien, zwanen die knor- of sisgeluiden maken, walvissen die zingen. ‘Ik hou van jou!’ spreekt niet alleen uit de tekst, maar ook uit de prachtige illustraties in warme, matte kleuren. Achterin korte informatie over hoe een aantal bijzondere dieren hun liefde uiten, o.a. kraanvogels, witstaartherten, kousenbandslangen, kikkers en knobbelzwanen.

Je vindt het boek in onze catalogus: Zeggen dat ik van je hou / Marilyn Singer

Aanwinstenmail

Via de mail op de hoogte gehouden worden over onze aanwinsten? We versturen wekelijks aanwinstenmails over nieuwe boeken die je bij ons kunt lenen. Je kunt je aanmelden voor deze mails als je inlogt op onze website met het nummer op je pas dat begint met 083 en je wachtwoord. Ga vervolgens naar ‘Mijn menu’ en naar ‘aanwinstenmail’ om je aan te melden.


Bekijk ook alle andere boekenvondsten!