home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekenvondst 74 – elke dinsdag nieuwe boeken

ma 21 mrt 2022

Elke dinsdag stallen we nieuwe boeken uit in de bieb. In het schap ‘Nieuwe boeken’ vlakbij de balie. En daar deden we toch mooie Boekenvondsten… Ons team kiest er twee uit:

Dit boek bevat een originele stadswandeling door Amsterdam. De fitte wandelaar kan in een dag langs alle beelden, huizen en tuinen lopen die de schilder Carel Willink (1900-1983) op zijn schilderijen heeft vereeuwigd. Als je dit boek meeneemt, kun je ook het verhaal van locatie en schilderij aan je medewandelaars voorlezen. De kijker begrijpt onmiddellijk de vreemde sfeer van die schilderijen: op beelden en gebouwen na zijn de schilderijen leeg, terwijl het in Amsterdam wemelt van de mensen. Daarnaast omgaf Willink de beelden en gebouwen overal met een Italiaans aandoend landschap, met groene heuvels, terwijl er geen heuvel te bekennen is in de hoofdstad. Willink heeft veel door Italië en Frankrijk gereisd. Zelfs zijn luchten zijn niet ’typisch Hollands’. De dreigende sfeer hangt in Willinks werk vooral samen met de oorlogsdreiging in de jaren 30 en met gevoelens over het einde van de beschaving, wat al die Griekse en Romeinse zuilen, tempels en ruïnes kan verklaren, plus al die godenbeelden die nog steeds in Amsterdam te vinden zijn. Willinks vrouw Sylvia maakte een deel van de foto’s voor dit boek. Een origineel idee om Amsterdam te verkennen en met het indringende werk van Willink kennis te maken.

Je vindt het boek in onze catalogus: Amsterdam door de ogen van Carel Willink / Rémon van Gemeren

Groot weetjesboek over de prehistorie

Hoe leefden ze in de prehistorie? Dat kom je te weten met dit boek, dat is ingedeeld in vier hoofdonderwerpen: de prehistorische wereld, de oermensen, kunst en magie, en de prehistorie ontdekken. Aan de hand van duidelijke illustraties wordt alles helder uitgelegd en van onderschrift voorzien. Verder wordt bij elk onderwerp een specifieke vraag behandeld. Handig voor spreekbeurten, maar ook om gewoon in te lezen en je te verbazen over wat met vroeger allemaal al kon.

Je vindt het boek in onze catalogus: Groot weetjesboek over de prehistorie / Cécile Benoist

Aanwinstenmail

Via de mail op de hoogte gehouden worden over onze aanwinsten? We versturen wekelijks aanwinstenmails over nieuwe boeken die je bij ons kunt lenen. Je kunt je aanmelden voor deze mails als je inlogt op onze website met het nummer op je pas dat begint met 083 en je wachtwoord. Ga vervolgens naar ‘Mijn menu’ en naar ‘aanwinstenmail’ om je aan te melden.


Bekijk ook alle andere boekenvondsten!