home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekenvondst 73 – elke dinsdag nieuwe boeken

di 15 mrt 2022

Elke dinsdag stallen we nieuwe boeken uit in de bieb. In het schap ‘Nieuwe boeken’ vlakbij de balie. En daar deden we toch mooie Boekenvondsten… Ons team kiest er twee uit:

Wachten, Mona Van den Berg | 9789491921957 | Boeken | bol.com

Wachten

Wie zijn de vluchtelingen die maanden, soms jaren moeten wachten op de afhandeling van hun asielaanvraag? In dit boek wil fotografe Mona van den Berg de mens achter de getallen van de IND laten zien. Ze spreekt en fotografeert meer dan dertig asielzoekers in azc’s in heel Nederland. Dat levert indringende en vooral respectvolle zwart-witportretten op, die voorzien zijn van een kort bijschrift over de persoon in kwestie. Ze komen onder meer uit Iran, Afghanistan, Congo, Rusland, Niger. Ze zijn jong of moeder of homoseksueel – maar vrijwel allemaal wanhopig. Het is een schrijnend documentair boek en dat moet het ook zijn, gezien de vaak uitzichtloze situatie waarin de tot eindeloos wachten veroordeelde asielzoekers verkeren.

Je vindt het boek in onze catalogus: Wachten / Mona van den Berg

Het boek van Fatima

Het boek van Fatima : een stem tegen de stilte

Fatima vertelt hoe ze als 8-jarig meisje met het gezin uit Afghanistan vluchtte. Zij schreef dit ‘reisverslag’ omdat zij wil laten zien dat mensen op de vlucht veel meer zijn dan ‘vluchteling’. Fatima moest alles in Afghanistan achterlaten en begon, samen met het gezin waartoe zij behoort, aan een reis met onbekende eindbestemming. Tien hoofdstukken geven haar verhaal treffend weer: Je bent maar een meisje; Je moet mee; Stil zijn; Donker en licht; Wacht en volg; Verdwalen om aan te komen; Regenland; Geven om te kunnen nemen; Nu of nooit; Vluchtelingen zijn geen monsters. Als lezer raak je betrokken bij de reis van de schrijfster en krijg je een confronterende inkijk in het leven van mensen die op de vlucht zijn. Dit boek is zeer illustratief voor de vele andere verhalen die nooit zijn opgeschreven, maar die wel degelijk een opname zijn van de huidige tijd waarin we leven.

Je vindt het boek in onze catalogus: Het boek van Fatima / Fatima Noori

Aanwinstenmail

Via de mail op de hoogte gehouden worden over onze aanwinsten? We versturen wekelijks aanwinstenmails over nieuwe boeken die je bij ons kunt lenen. Je kunt je aanmelden voor deze mails als je inlogt op onze website met het nummer op je pas dat begint met 083 en je wachtwoord. Ga vervolgens naar ‘Mijn menu’ en naar ‘aanwinstenmail’ om je aan te melden.


Bekijk ook alle andere boekenvondsten!