home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekenvondst 41 – elke dinsdag nieuwe boeken

di 20 jul 2021

Elke dinsdag stallen we nieuwe boeken uit in de bieb. In het schap ‘Nieuwe boeken’ vlakbij de (vernieuwde!) balie. En daar deden we toch mooie Boekenvondsten…

De nieuwe stad – Een gebruiksaanwijzing

In de tweede helft van de vorige eeuw kwamen overal in Europa nieuwe steden tot ontwikkeling. Ook in Nederland. Voorbeelden zijn Zoetermeer, Lelystad, Nieuwegein, Spijkenisse, Almere en Houten. In vijftig jaar groeiden ze uit tot middelgrote steden. Vergeleken met de oude steden van die omvang komen ze pas net kijken. Zijn het eigenlijk wel steden? Of een verzameling buurten en dorpen? Zijn ze stedelijk of eigenlijk meer suburbaan? Of allebei? Met wat voor problemen gaat de groei gepaard? En hoe ga je daarmee om? Wat willen ze worden? En wie wil dat, inwoners, gemeente, ontwikkelaars? Voor de nieuwe steden bestond wel een plan, maar een gebruiksaanwijzing ontbrak. Dit essay is een poging om daarin te voorzien.

Je vindt het boek in onze catalogus: De nieuwe stad – een gebruiksaanwijzing / Arnold Reijndorp

Wie ik gisteren was

Yara (17, ik-persoon) heeft het moeilijk. Niet omdat ze examen moet gaan doen maar omdat ze het chronische-vermoeidheidssyndroom heeft. Ze kan nauwelijks naar school en vlucht in de game Evol, waarin kunstmatige intelligentie een grote rol speelt. Het spel leert van de antwoorden die de speler geeft en dat ontdekt Yara ook. Ze raakt er helemaal in verdiept en de digitale werkelijkheid krijgt de overhand. Dan ontmoet ze Finn, een jongen van haar school. Kan hij haar helpen om met de ‘echte’ realiteit om te gaan? Wat kan gamen met je doen? Die vraag staat centraal in dit boek.

Vanaf circa 15 jaar.

Je vindt het boek in onze catalogus: Wie ik gisteren was / Pamela Sharon

Aanwinstenmail

Via de mail op de hoogte gehouden worden over onze aanwinsten? We versturen wekelijks aanwinstenmails over nieuwe boeken die je bij ons kunt lenen. Je kunt je aanmelden voor deze mails als je inlogt op onze website met het nummer op je pas dat begint met 083 en je wachtwoord. Ga vervolgens naar ‘Mijn menu’ en naar ‘aanwinstenmail’ om je aan te melden.

Bekijk ook alle andere boekenvondsten!