home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekenvondst 119- elke dinsdag nieuwe boeken

wo 10 mei 2023

Elke dinsdag stallen we nieuwe boeken uit in de bieb. In het schap ‘Nieuwe boeken’ vlakbij de balie. Populaire boeken, maar ook boeken die aandacht verdienen vanwege hun bijzondere inhoud. Echte boekenvondsten dus.

Blauw wit rood : de boerenopstand als spiegel voor Nederland

De omgekeerde vlaggen roepen verschillende reacties op. Nadat jarenlang Groningen model stond voor de kloof tussen platteland en Randstad, is dat momenteel het oosten van het land, waar het verzet tegen de stikstofplannen van het kabinet zich concentreert. Auteur Karel Smouter trok geruime tijd door Twente en de Achterhoek en peilde er de stemming. Uit zijn verslag blijkt dat het wederzijds onbegrip groot is en zich niet beperkt tot de boerengemeenschap. Hoe klein ons land ook mag zijn, de afstand tot de traditionele politieke partijen in Den Haag lijkt onoverbrugbaar en de media uit Hilversum worden er gewantrouwd vanwege hun tendentieuze berichtgeving. Via de Farmers-Defence-Force en de Boer-Burger-Beweging laten de plattelanders inmiddels luid en duidelijk van zich horen. Smouter ziet niet snel een einde komen aan deze polarisatie, omdat dit zijns inziens een aanpassing van ons democratisch proces vergt en, veel moeilijker nog, een fundamentele mentaliteitsverandering vereist. Ons ‘poldermodel’ is hiervoor ontoereikend en zal plaats moeten maken voor ‘een gesprek van de samenleving met zichzelf’.

Je vindt het boek in onze catalogus: Blauw wit rood / Karel Smouter

Het dikke boek van alles wat leeft in het water

Wist je dat potvissen een uur lang hun adem kunnen inhouden en dat hersenkoraal wel negenhonderd jaar kan leven? Deze en nog vele andere wetenswaardigheden worden op informatieve maar luchtige wijze beschreven in dit boek. Handig voor spreekbeurten maar ook gewoon leuk om te lezen uit interesse.

Je vindt het boek in onze catalogus: Het dikke boek van alles wat leeft in het water / Sam Hume

Aanwinstenmail

Via de mail op de hoogte gehouden worden over onze aanwinsten? We versturen wekelijks aanwinstenmails over nieuwe boeken die je bij ons kunt lenen. Je kunt je aanmelden voor deze mails als je inlogt op onze website met het nummer op je pas dat begint met 083 en je wachtwoord. Ga vervolgens naar ‘Mijn menu’ en naar ‘aanwinstenmail’ om je aan te melden.


Bekijk ook alle andere boekenvondsten!