home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Tips: deze boeken lezen we écht dit jaar

do 7 jan 2021

Je kent ze wel, de boeken die al maanden (of zelfs jaren) klaarliggen om gelezen te worden. Maar je hebt te weinig tijd, ziet op tegen die dikke pil, of kiest toch telkens een ander boek. Daar hebben de medewerkers van de bieb ook weleens last van! Dit zijn de boekentips – voor alle leeftijden.

De stille kracht - Louis Couperus - (ISBN: 9789025306601) | De Slegte

Klassiekers

Liselore (oud-directiesecretaresse/webredacteur) vindt dat ze zo nu en dan haar klassiekers weer eens ‘moet’ bijwerken. “Ik heb Indische roots en dacht laatst aan De stille kracht van Louis Couperus, over een gepensioneerde ambtenaar uit Nederlands-Indië. Het boek vertelt een stukje (koloniale) geschiedenis om niet te vergeten.”

Dosis positiviteit

De meeste mensen deugen op Roza’s boekenkast

Wil je het jaar goed beginnen? Roza (voormalig expert Service & Inrichting) gaat De meeste mensen deugen van Rutger Bregman lezen. In dit boek maakt Bregman de balans op: zijn mensen echt zo verderfelijk als we denken? Hoe zit het met oorlogen? “Voor een positieve kijk op de wereld. Dik, maar vlot geschreven.”

Pelgrimstocht

BASE__COVER-OF

Op de lijst van Hillechien (communicatiemanager) staat Camino, van de auteur van o.a. Het Rosie project. Graeme Simsion schreef het boek samen met Anne Buist. “Ik ben erg benieuwd naar dit boek, over een tobbende man en een rouwende vrouw die elkaar ontmoeten bij een lange pelgrimstocht. Wij hebben nu zelf een hond en lopen een stuk meer. Ik ben erg benieuwd of de hoofdpersonen zich eenzaam gaan voelen of dat ze juist door medewandelaars een soort samenhorigheidsgevoel gaan voelen. En natuurlijk: tegen welke andere dingen ze ‘aanlopen’!”

Kracht van humor

Susanne (expert jeugd & jongeren) heeft drie titels op haar to read lijstje staan. Eén daarvan is Rikki van Guido van Genechten. “Dit prentenboek (voor kinderen vanaf 4 jaar) gaat over het konijn Rikki. Hij heeft een hangoor en daar wordt hij mee gepest. Het konijn doet er alles aan om het oor recht te krijgen, maar niets lukt. Hij moet leren omgaan met anders zijn! Het prentenboek leert kinderen onder meer de kracht van humor en is zo inspirerend.”

Fantasy

bol.com | Koning van Katoren, Jan Terlouw | 9789060690888 | Boeken

“Dan is er mijn liefde voor tovenaars, heksen en draken. Als kind was ik weg van sprookjes, later werd ik veroverd door de boeken van J.K Rowling. Er is keuze genoeg als het gaat om fantasyboeken”, vertelt Susanne. “Ieder heeft zo zijn favoriet. Koning van Katoren van de Nederlandse schrijver Jan Terlouw, voor kinderen vanaf 12 jaar, is niet voor niets populair. Hoofdpersoon Stach (17) zal zeven onmogelijke opdrachten moeten vervullen om Koning van Katoren te worden. Gaat het hem lukken?”

bol.com | The hate u give, Angie Thomas | 9789041713629 | Boeken

Tegen politiegeweld

“2020 was een bewogen jaar. Corona, de Brexit en de Black Lives Matter Movement. Op laatstgenoemde sluit het Young Adult-boek The hate u give van Angie Thomas (al eerder getipt in dit nieuwsbericht) heel goed aan. Hoofdpersoon Starr zit op een dure particuliere school, maar woont in een arme wijk waar drugs en straatbendes zijn. Een ingrijpende schietpartij verandert haar leven.”

bol.com | 400 brieven van mijn moeder, Joseph Oubelkas | 9789077607978 |  Boeken

Onschuldig gevangen

Ook Glauke (oud-manager Bibliotheek en Service) heeft een aangrijpend boek op haar lijst staan. “In 400 brieven van mijn moeder vertelt Joseph Oubelkas zijn verslag van vierenhalf jaar gevangenschap in Marokko. Oubelkas werd geboren in Brabant en werkte als IT-ingenieur. Als hij eind 2004 op zakenreis gaat naar Marokko, wordt hij opgepakt en ten onrechte veroordeeld voor het smokkelen van hasj. Hij krijgt tien jaar gevangenisstraf, zonder bewijs of onderzoek.” In het boek lees je hoe Oubelkas deze periode (gelukkig komt hij wel vervroegd vrij) op de been blijft.

Dik liefdesverhaal

bol.com | Liefde in tijden van cholera, Gabriel Garcia Marquez |  9789029090483 | Boeken

“Ik heb nog best wat boeken op mijn lijstje staan”, bekent Elselotte (communicatiemedewerker). “Ik noem Thomas Manns De Toverberg… Maar eerst wil ik eindelijk Liefde in tijden van cholera lezen van Gabriel Garçia Márquez. In mijn boekenkast staat een stokoud exemplaar met gele kaft van de kringloop. Het verhaal (met thema’s als liefde, eenzaamheid en ouderdom) lijkt me prachtig. Ik ben benieuwd!”

Grand Hotel

BASE__COVER-OF

Reizen kan momenteel even niet, je verplaatsen in een boek is daarom nog fijner, vindt ook Claire (medewerker klantenservice). “Ik ga Grand Hotel Europa lezen van Ilja Leonard Pfeijffer. “Een schrijver gaat in een oud hotel het verhaal van zijn verbroken relatie opschrijven. Naar aanleiding daarvan komen allerlei aspecten van massatoerisme naar voren. De gasten in het oude hotel, de nieuwe Chinese eigenaar van het hotel, een documentaire die over de auteur gemaakt wordt in onder meer Giethoorn. Vooral die verschillende invalshoeken van het toerisme maken het boeiend. Leuke vondst van de schrijver: hij stoort zich enorm aan de kleding van toeristen (‘vakantie-ondergoed’, ‘barbaarse horden in strandkleding’).

Welk boek staat er op jouw lijstje? Laat het ons weten op Facebook/Instagram en vergeet ons niet te taggen met #dtvboekentip.