home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekentips voor keuzestress

wo 3 mrt 2021

Maart staat in het teken van keuzes maken. Voor de Tweede Kamerverkiezingen en in Tweestrijd: het voorwoord van de Boekenweek. Medewerkers van het biebteam laten hun keuzestress op het gebied van boeken zien. Voor welke titel(s) zou jij gaan?

Tieners en de holocaust

Susanne (expert jeugd & jongeren) heeft een lijstje met boeken die ze graag wil lezen en geschikt zijn voor young adults.

Susanne’s keuzes

Blauwe dagen van Caja Cazemier gaat over een tienerdepressie en vertelt het verhaal van de 14-jarige Janna, wiens vriendje het heeft uitgemaakt. Het boek is genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Te lezen vanaf ongeveer 13 jaar.
Wij blijven bij elkaar van Martine Letterie is ook genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Het boek gaat over de joodse familie Birnbaum. Letterie interviewde hiervoor de kinderen van het gezin (inmiddels op hoge leeftijd) in Israël. Voor lezers vanaf 12 jaar.
Overleven na de Holocaust van Ruth Gruener is een aangrijpend, autobiografisch boek over Ruth, die pas vijf jaar oud is als Duitsland Polen binnenvalt. Vanaf 9 jaar.

Jeugdboeken over democratie

Merle (projectmedewerker VoorleesExpress) heeft een lijstje met boeken over democratie (of het ontbreken daarvan) voor kinderen.

De gruwelijke generaal van Jozua Douglas (voorlezen vanaf 8 jaar) is een detectiveroman met humor over de kinderen van de president van Costa Banana.
Strijd om Drakeneiland van Lydia Rood gaat over een groepje kinderen die de macht overnemen op Drakeneiland. Te lezen vanaf ongeveer 10 jaar.
Groep acht aan de macht van Jacques Vriens gaat over de kinderen van groep 8. De klas is onrustig en de meester probeert met hen het democratieverhaal uit. Vanaf ongeveer 10 jaar.
Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen van Titia Hoogendoorn (in bestelling). De titel zegt het eigenlijk al… Een handig boek voor iedereen die meer over politiek wil weten. Vanaf 15 jaar.

Romans met lastige keuzes

Kiki (programmamaker digitale geletterdheid) tipt drie boeken waar ze niet uit kan kiezen:

Boeken Kiki
De keuzes van Kiki

Amerikanah van Chimamanda Ngozi Adichie gaat over de levens van een jong Nigeriaans stel dat naar Amerika emigreert.
De terugkeer van Hisham Matar vertelt het verhaal van een man die zijn vader zoekt, die jarenlang gevangen zat in een Libische gevangenis.
Het smelt van Lize Spit. In dit boek keert een jonge vrouw terug naar het dorp waar ze geboren werd met een plan voor een soort wraak…

Hillechien (redacteur) heeft drie titels op haar lijstje staan:

Zoete, zoete wraak BV is een humoristische roman van Jonas Jonasson waarin de slachtoffers van een doortrapte kunsthandelaar zinnen op wraak.
Twee moedige vrouwen van Diney Costeloe gaat over de Duitse bezetting in Frankrijk waarbij nonnen voor een keuze staan: houden ze zich afzijdig of komen ze in actie?
Opgewekt naar de eindstreep van Hendrik Groen. Groen is terug! De 90-jarige Hendrik bespreekt de gebeurtenissen in zijn kleiner wordende wereld.

Autobiografische keuzetitels

Het kostte haar “bloed, zweet én tranen”, maar uiteindelijk kwam Liselore (oud-directiesecretaresse/webredacteur) tot het volgende lijstje:

Christiane F., mijn tweede leven van Christiane F. met Sonja Vukovic. Wie heeft het aangrijpende boek of de film ‘Wir Kinder vom Bahnhof Zoo’ niet gelezen of gezien? In dit boek vertelt Christiane F. over haar leven na het eerste boek.
-In De regels gelden niet van Ariel Levy vertelt zij over haar ‘perfecte’ leven – totdat ze een miskraam krijgt op haar 38e en haar partner verliest. Ze probeert deze trauma’s te verwerken.
Ik weet waarom gekooide vogels zingen van Maya Angelou gaat over de jeugdjaren van een zwarte vrouw op het Amerikaanse platteland.
De blokkade van Renate Dorrestein. De nachtmerrie van elke schrijver: een writer’s block… Dorrestein overkwam het in 2011. Ze schreef er dit boek over.
Schaduwkind van P.F. Thomése gaat over het rouwproces van een jonge vader na de dood van zijn pasgeboren dochtertje.

Heb jij ook een lijstje met boeken waar je maar lastig uit kan kiezen? Laat het ons weten!