home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekentips van het team: dun en ‘duurzaam’

ma 3 mei 2021

Of het aantal pagina’s iets weggeeft over de duurzaamheid van een boek? Ja én nee, want om programmamaker Gina te quoten: “Dunne boeken kunnen verschrikkelijk milieubelastend zijn, als ze slecht geschreven zijn!” Toch tippen we in deze maand die in het teken van Duurzaamheid staat (bekijk ook het themadossier), de mooiste dunne boeken. En we geven zelfs een boek weg!

Boeken – Leen Zevenbergen

Dominee van de Duurzaamheid – gratis

Gina (programmaleider Inhoud) pleit voor boeken die je bewust maken van de wereld om je heen. Zoals Walden van Henri D. Thoreau – met ongeveer 400 pagina’s overigens geen dun boek. Maar ze heeft nog een tip: “Voor schrijver en ondernemer Leen Zevenbergen gaat duurzaamheid boven alles. Met zijn nieuwe boek Dominee van de Duurzaamheid heeft hij de ambitie “om duurzaamheid normaal, minder elitair, en zelfs leuk te maken”. Hij wil niet aan het boek verdienen en stelt het gratis ter beschikking. Dit najaar kun je het boek lenen in de bieb. Extra leuk: de hele maand mei kun je zelfs een gratis exemplaar ophalen bij de bieb (zolang de voorraad strekt).

De kleine prins

BASE__COVER-OF

Dit dunne boekje werd getipt door maar liefst drie medewerkers, maar Elly (financieel administratief medewerker) was als eerste. “Le petit prince, ofwel De kleine prins van Antoine de Saint Exupery was voor mij het dunste boek ooit. Ik las het voor mijn boekenlijst in het Frans op de middelbare school – juist omdat het zo dun was.” Het boekje, met 96 pagina’s, is te lezen vanaf 9 jaar. Het verhaal gaat over een piloot die bij een noodlanding in de woestijn veel leert van een prinsje van een verre planeet.

BASE__COVER-OF

Zoektocht en (fantasie)dieren

De alchemist van Paulo Coelho is een boekje over een herdersjongen uit Andalusië die op zoek is naar het ultieme geluk en antwoorden op levensvragen. De reputatie van hedendaagse ‘esoterische’ klassieker schrok me eerst een beetje af, maar het is inderdaad een mooi, goedgeschreven verhaal met dat je toch aan het denken zet”, tipt Elselotte (communicatiemedewerker). “Ook dun maar mooi zijn de boeken van Toon Tellegen, zoals Wij alleen. De fantasieverhalen in dit kleine boek met dieren in de hoofdrol, zijn herkenbaar en gaan over geluk en verlangen. De omschrijvingen van de dieren zijn bijzonder treffend.”

Feminisme

Van video naar verhaal: We moeten allemaal feminist zijn van Chimamanda Ngozi Adichie was oorspronkelijk een TEDx-talk (maar liefst 3 miljoen keer bekeken), en is daarna vertaald naar een klein boekje. Kiki (programmamaker digitale geletterdheid): “Chimamanda schrijft op een toegankelijke (zeker omdat het boek maar 80 pagina’s telt) en humorvolle wijze en biedt met dit boek een nieuwe definitie voor feminisme in de 21e eeuw.” Van de auteur hebben we dit boek niet in de catalogus, maar wel deze titels. De TEDx-talk kun je hier bekijken: website TEDx.

Bekijk ook alle andere boekentips!