home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekentips: deze titels mogen niet in je reiskoffer missen

do 16 jul 2020

Of je nu op vakantie gaat of thuisblijft, met een boek is een reis altijd toegankelijk. Naar de geschiedenis, een ver oord of een romantisch tafereel: jij kiest de bestemming! Kun je wel wat boekentips gebruiken? Het team van De tweede verdieping tipt favorieten die niet op je e-reader of in je koffer mogen ontbreken.

De bergen in

Ria (oud-adviseur) raadt Het einde van de eenzaamheid van Benedict Wells aan. “Niet origineel, wel prachtig. Voor degenen die de bergen in gaan met vakantie is Grip van Stephan Enter ook een echte aanrader.”

Een heel leven, Robert Seethaler

Glauke (oud-manager bibliotheek en service) tipt de bundel Odes van David van Reybrouck en Een heel leven van Robert Seethaler. “De loftuitingen in Odes zijn stuk voor stuk juweeltjes van aandacht en adoratie. Fijn en warm om te lezen! Een heel leven heeft maar weinig bladzijden, maar vertelt een intens verhaal over een leven in de bergen. Puur en met een grootste afdruk.”

Serieus mooie kost

Als Hillechien (communicatiemanager) denkt aan boeken voor in de reiskoffer, denkt ze aan luchtige kost. “En tóch wil ik alle boeken van Griet Op de Beeck aanraden. Er kleven veel rauwe randjes aan en sommige zinnen of passages moet je echt even herlezen om de betekenis ervan te doorgronden. Het zijn boeken met diepgang en toch pak je deze tijdens een verloren momentje er even snel bij, dankzij de korte hoofdstukken. Ik heb net Let op mijn woorden uitgelezen, waarin Griet zó goed de dynamiek van een situatie weet neer te zetten en je direct een gevoel hebt van hoe de sfeer moet zijn geweest. Geen wonder dat van al haar boeken de filmrechten reeds verkocht zijn.”

De jongens van Nickel

Elselotte (communicatiemedewerker) las De jongens van Nickel van Colson Whitehead en werd er door geraakt. “Schrijnend mooi en verdrietig verhaal over een zwarte jongen die op een afgrijselijke tuchtschool in Amerika belandt. Het speelt zich af in het tijdperk van de Jim Crow-rassenwetten. Nog een aanrader is Frankusstein van Jeanette Winterson. Een dosis liefde, genderrollen, literatuur, robotica en geschiedenis in één boek dat als een tierelier wegleest.” Handig voor licht bepakte reizigers: allebei de boeken zijn in de Online bibliotheek te vinden.

Gina (programmaleider Inhoud) tipt De Kakkerlak van Ian McEwan. “In Kafka’s metamorfose verandert een man in een kakkerlak, in dit boek vindt een omgekeerde transformatie plaats: een kakkerlak wordt de president van Groot-Brittannië en leidt het land naar de brexit. Met als gevolg: een door-en-door verrot koninkrijk. Voer voor kakkerlakken!”

Holland van Rodaan Al Galidi is volgens Gemma (strategisch adviseur) “een prachtig verhaal over hoe een vluchteling zijn weg vindt in én met Nederland.”

Liselore (oud-directiesecretaresse en redacteur) adviseert om Anna: het leven van Annie M.G. Schmidt van Annejet van der Zijl in de koffer te doen. “Wie is toch die Annie M.G. Schmidt? Jip en Janneke en Dikkertje Dap kennen we allemaal wel. Maar ze heeft zoveel meer geschreven en gedaan in haar leven. Een toegankelijk en humoristische biografie om te lezen waarin je de mens Annie leert kennen, voorbij de schrijfster.”

Voor kleine en grote lezers

Volwassenen én jongeren moeten volgens Annemiek (projectleider Taalvisite) de boeken over Percy Jackson lezen, geschreven door Rick Riordan. “Mijn zoon is van lezen gaan houden door deze reeks. Ze staan in het teken van Percy, een halfgod met een sterfelijke moeder en een Griekse god. De boeken zijn spannend, grappig en je leert ook nog iets over de Griekse goden. Ook leuk om voor te lezen!”

Alfabet, Charlotte Dematons

Al spelend de woordenschat van je kind verbeteren tijdens de zomervakantie? Alfabet van Charlotte Dematons werd door twee medewerkers van de bieb aangedragen als boekentip. Eva (oud-expert jeugd en jongeren): “Het boek is geweldig. Voor elke letter van het alfabet heeft Charlotte Dematons een spread met tekeningen gemaakt van dingen, dieren, planten, kleuren, noem het maar op, die alleen maar met die ene letter beginnen: B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt. Dit kijkboek staat bovendien vol met grapjes die gericht zijn op een volwassener publiek zoals de dikke dame in haar directoire (een ouderwetse dames onderbroek). Ideaal voor jong en oud.”

Welke (vakantie)boekentips kies jij uit? Of heb je zelf een aanrader? Laat het ons weten op Facebook/Instagram en vergeet ons niet te taggen met #dtvboekentip. Neem ook een kijkje op onze zomerleespagina!