home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boeken van de maand november: Nederland Leest

zo 1 nov 2020

November is Nederland Leest. Traditiegetrouw ontvang je in deze maand een boek cadeau in de bibliotheek. Dit jaar is dat Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. Dit boek kun je komen halen als we weer geopend zijn.


Er zijn diverse activiteiten gepland in de bibliotheek die gerelateerd zijn aan Nederland Leest. Houd onze website in de gaten voor welke hiervan (online) door kunnen gaan in verband met de coronamaatregelen:

Het zwijgen van Maria Zachea (te leen als ebook en luisterboek bij de Online bibliotheek) én Het pauperparadijs van Suzanna Jansen (ook te leen als ebook) zijn de Boeken van de Maand november in bibliotheek De tweede verdieping.


Over beide boeken

Het zwijgen van Maria Zachea
De moeder van een groot, katholiek gezin krijgt op hoge leeftijd een hersenbloeding en hult zich daarna in een voortdurend stilzwijgen. Omdat ze niet willen dat zij naar een verpleeghuis moet, nemen de twaalf volwassen kinderen vrijwillig de zorg op zich: dagelijks is een van hen, gedurende de acht jaar tot haar dood, bij haar volgens een strak schema. Elk van hen beschrijft vanuit eigen perspectief de gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig en de herinneringen aan de ouders, elkaar, de maatschappij. De schrijfster (1967) is journaliste en raakte geïntrigeerd door het beeld van haar zwijgende oma en de rol die zij had in het leven van haar ooms en tantes. Zij laat hen een voor een aan het woord, van de oudste tot de jongste. Er zijn overeenkomsten, maar opvallend zijn de verschillen in hun beleving. Deze lijn is knap doorgetrokken naar het nu: de oude moeder en de beslissing over leven en dood die de kinderen met elkaar moeten nemen. Het boek speelt in de Zaanstreek, maar het verhaal is herkenbaar voor een breed publiek. Bekroond met de NS Publieksprijs in 2002 en in 2003 met het Gouden Ezelsoor (best verkochte debuut).

Een van onze bibliotheekleden verklapte het boek in één ruk uitgelezen te hebben: “Ik vond het erg mooi en ook voor mij persoonlijk best wel intrigerend omdat ik ook uit een gezin van 12 kinderen kom. Dit boek doet mij afvragen hoe binnen ons gezin ieder zijn positie ervaren heeft. Ik heb ervan genoten!”

Het pauperparadijs
Aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis beschrijft journaliste Suzanna Jansen (1964) anderhalve eeuw Nederlandse armoede en wat daar aan gedaan werd, te beginnen met het heropvoedingexperiment in Veenhuizen in Drente. Jansen ontdekte dat haar overgrootmoeder in 1856 werd geboren in een van de drie grote gestichten in Veenhuizen. Hier probeerde men sinds 1823 wezen, landlopers, arme stadsgezinnen en andere arme sloebers via hard werken, tucht en orde her op te voeden tot nuttige, keurige burgers. Een goed en toegankelijk geschreven, heel boeiend en aangrijpend stuk sociale geschiedenis. Honderd jaar pogingen om de sociale onderklasse te verheffen is erin verbonden met de persoonlijke geschiedenis van een familie die hiermee van doen had, zich aan de ellende, de vernederingen en het onrecht wist te ontworstelen en ‘van een dubbeltje een kwartje’ werd. Met stamboom en twee katernen met zwart-witfoto’s, uitgebreide bronvermelding en verantwoording van de illustraties. Deze herdruk is uitgebreid met een kort relaas over een in 1945 in Veenhuizen gedetineerde collaborateur. Bekroond met de Vrouw en Kultuur Debuutprijs 2010.

Bron: Biblion.nl