home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boek van de Maand oktober: Regenten en de Waterlinie in het Rampjaar

za 1 okt 2022

Regenten en de Waterlinie in het Rampjaar : hoe de Hollandse Waterlinie tot stand kwam, geschreven door Leen Ouweneel is Boek van de Maand oktober in bibliotheek De tweede verdieping.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar als thema Wat een ramp! Het is 350 jaar geleden dat Rampjaar 1672 plaatsvond. Auteur en historicus Leen Ouweneel geeft op donderdag 27 oktober een lezing over wat dat betekende voor Vreeswijk en de provincie Utrecht.

Over het boek

Een studie van historicus Leen Ouweneel naar het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie in het Rampjaar 1672, en naar het handelen van de Hollandse regenten in deze kwestie. De auteur beschrijft tot in detail de geschiedenis van de invasie van de Nederlandse Republiek door Lodewijk XIV en zijn legermacht, hoe de Waterlinie tot stand kon komen en welke weerstand de regenten daarbij ondervonden van met name de boerenbevolking.’Regenten en de Waterlinie in het Rampjaar’ is leerzaam en vanuit een algemeen perspectief geschreven. Met kaarten, illustraties en foto’s in kleur en zwart-wit. Leen Ouweneel (1942) studeerde cultuurgeschiedenis aan de Open Universiteit. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan en was lange tijd eindredacteur van de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard.

In beeld

Leen Ouweneel over het ontstaan van het boek.