home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boek van de Maand mei: De voetprintariër

za 1 mei 2021

Mei staat in het teken van duurzaamheid in bibliotheek De tweede verdieping. Daarom kiezen we voor De voetprintariër van Kees Aarts voor ons Boek van de Maand.

Over het boek

Vegetariërs eten geen vlees terwijl voetprintariërs bij alles wat ze doen denken aan een zo klein mogelijke voetafdruk op de aarde, het milieu. Taaltechnisch klopt de vergelijking niet, maar er is ook een hoofdstuk ‘egans en ariërs’. Kennelijk is de zware beladenheid van het woord ariër 75 jaar na de bevrijding al vergeten. De voetprintariër is volgens de auteur ook positief ingesteld. Terwijl de vegetariër iets niet doet, doet de voetprintariër allerlei dingen wel, omdat hij het leuk vindt en omdat het zijn ecologische voetafdruk verkleint. Met die positieve instelling moet veel te bereiken zijn. De auteur heeft ook een groot geloof in de welwillendheid van de meeste mensen en in de capaciteiten van de mens: kunnen we het klimaat opwarmen dan kunnen we het ook weer afkoelen. Bij de uitwerking van zijn ideeën in ruim twintig hoofdstukken wordt de lezer een prachtige toekomst voorgespiegeld met geluk, seks en nog meer.
Bron: Biblion

Recensie en interviews

  • De leesclub van alles – Begint een beter milieu bij jezelf?
  • Parool – Vliegen kweken voor vleesvervangers: ‘Ook andere zoogdieren eten insecten.’ (interview)
  • Goed gevoel – Valt een duurzaam leven te rijmen met avocado’s en vliegtuigreizen? Voetprintariërs zijn de oplossing (interview)

In beeld

De ecologische voetafdruk uitgelegd