home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boek van de Maand: Holland

ma 1 mrt 2021

Holland van Rodaan Al Galidi is Boek van de Maand maart in bibliotheek De tweede verdieping. Rodaan Al Galidi is in maart tweemaal te gast in de bibliotheek. Op donderdagavond 11 maart kon je online kennis met hem maken tijdens het Boekenweek Boekbezoek. En op vrijdagmorgen 12 maart ging Al Galidi online in gesprek met de anderstaligen van de Taalbrigade over hoe het is om in Nederland te wonen tijdens het Boekenweek Spreekuur.
Reactie van een bezoeker:

Ik heb meer besef gekregen van wat de mensen die hier komen vanuit andere landen moeten meemaken. Wat ze allemaal ervoor over moeten hebben om hier een beetje thuis te geraken.
Het heeft me verrijkt en aan het denken gezet. Dat voelt heel goed.

Over Holland

Semmier Karim is een Iraakse asielzoeker die al negen jaar tevergeefs wacht op een verblijfsvergunning. Ten einde raad verlaat hij zijn azc en trekt hij de wijde (Nederlandse) wereld in. In feite is deze roman een verslag van wat hij allemaal meemaakt op de plekken waar hij woont (een studentenhuis, een klooster, een rijtjeshuis, een woonkazerne) en vooral bij de ‘kaaskoppen’ die hij ontmoet. Zo zien we het contrast tussen de Iraakse en de Nederlandse cultuur; de gewoontes waar wijzelf niet bij stilstaan vormen voor Semmier vaak een raadsel. Dat laatste beseft hij des te meer wanneer hij andere asielzoekers ontmoet, maar bij hun hang naar hun thuisland begrijpt hij dat hijzelf inmiddels al meer Nederlander is geworden dan hij dacht. Intrigerende, vermakelijke en tot nadenken stemmende roman die natuurlijk ook nog eens hoogst actueel is. De auteur komt uit Irak maar woont al sinds 1998 in Nederland en blijkens de geweldige en beeldende stijl van dit boek heeft hij de Nederlandse taal behoorlijk goed onder de knie gekregen. Dit boek is een vervolg op ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’, dat boek van de maand was bij DWDD.

Recensies

In beeld