home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Bijdragen aan een duurzaam klimaat doe je zó!

za 1 mei 2021

Interview met Henk van der Honing

In de maand mei staat het thema duurzaamheid centraal in de bieb. Als kenniscentrum geven we onze leden graag allerlei tips over dit onderwerp. Niemand minder dan Henk van der Honing, bestuurslid van Samen Duurzaam Nieuwegein en al van jongs af aan natuurliefhebber, geeft ons diverse voorbeelden (en tips naar meer informatie!) hoe je op eenvoudige wijze bij kunt dragen aan een duurzaam klimaat.

Henk van der Honing groeide op als boerenzoon in het noorden van het land. De liefde voor de natuur kreeg hij met de paplepel ingegoten door zijn vader en zijn broer. Als dertiger studeerde hij Milieuhygiëne in Wageningen. Na zijn pensionering volgde hij zelfs nóg een studie: duurzaamheid. In de tussenliggende jaren werkte hij bij onder meer bij diverse waterschappen en het Ministerie van VROM. Vanuit dankbaarheid voor alle mooie dingen van onze aarde  richtte hij in 2012 Samen Duurzaam Nieuwegein op, samen met onder anderen Cecile Custers van de Gemeente Nieuwegein.

“Op een goede manier omgaan met het milieu en het klimaat is de rode draad in mijn leven. Ik vind het belangrijk dat we in alles wat we doen nadenken over wat de consequenties zijn voor de generaties die na ons komen.”

“De bedoeling van Samen Duurzaam Nieuwegein is om alle goede initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkeling in Nieuwegein te ondersteunen en te verbinden. We willen daarmee Nieuwegein stapsgewijs duurzamer maken. We werken hierin nu al samen met allerlei partijen.* We zetten ons hiervoor in omdat de ontwikkelingen op het gebied van klimaat en de terugloop van biodiversiteit zeer verontrustend zijn. Tegelijkertijd is er goed nieuws: Gelukkig kan iedere Nieuwegeiner al met kleine veranderingen bijdragen aan een duurzamer Nieuwegein. De actie ‘tegeltje eruit, plantje erin’, in het kader van klimaatadaptatie, is daar een goed voorbeeld van. De naam zegt het al: je vervangt een tegel voor een plant. Het lijkt van weinig invloed, maar als veel inwoners dat doen, draag je samen bij aan het oplossen van het probleem. Het mes snijdt aan twee kanten: er is bijvoorbeeld minder hitte in de stad, er komt meer biodiversiteit (planten, insecten en vogels) in en om het huis, het vergroot de natuurbeleving voor jong en oud en het is mooi voor de buurt.”

Henk van der Honing

“Andere kleine dingen waar je aan kunt denken, zijn bijvoorbeeld: een geveltuintje; dat ziet er mooi uit en verkoelt bovendien je woning. Of: zet wat planten op je balkon, pak wat vaker de fiets of de bus, ruil kleding, nuttig minder vlees en koop fair trade producten. Iedereen kan iets bijdragen.”

Bijdragen aan een duurzamere samenleving kan ook door deel uit te maken van Samen Duurzaam Nieuwegein. Henk: “Zo kunnen we een goede PR-kanjer, een organisatietalent en een penningmeester nog goed gebruiken.” Interesse? Neem dan contact op via: info@samenduurzaamnieuwegein.nl

Op maandag 17 mei is Henk van der Honing onze gast bij het PLUS-café, waar hij het gaat hebben over de initiatieven in Nieuwegein op het gebied van duurzaamheid, milieu en klimaat.

Henk van der Honing gaf in dit artikel allerlei voorbeelden hoe jij bij kunt dragen aan een beter milieu. Wil je weten hoe je hier precies mee aan de slag kunt? Deze nuttige lees- en luistertips van Henk en anderen van Samen Duurzaam Nieuwegein helpen jou daarbij:

Boeken/magazinetips

  • De tuinjungle, van ‘hommelprofessor’ Dave Goulson, is een inspirerend en leerzaam boek. Een echte aanrader! Net als: Een verhaal met een angel, dat leest als een spannend verhaal, terwijl je ook echt een boel over hommels leert.
  • Onkruidboek Peters, Stekelenburg, Zeevat) is een leuk boek over onze relatie met de bekende typische onkruiden.
  • Niet zonder elkaar Bloemen en insecten (Louis Schoonhoven), is een heel leerzaam en leeswaardig boek.
  • Duurzaam handboek voor de luie tuiner (Loethe Olthuis), is een praktische gids voor natuurvriendelijk tuinieren in tuin of op balkon. Het geeft gelijk de belangrijkste tip voor natuurvriendelijke tuinieren: wees een luie tuinier. (N.B. dit boek hebben we niet in de catalogus, wel hebben we verschillende andere boeken van deze auteur te leen)
  • Magazine Groei & Bloei.

Websitetips/apps

Houd ook de info over de Duurzaamheidslezing medio oktober 2021 in de gaten!

*Samenwerken doet Samen Duurzaam Nieuwegein met onder meer: Fairtrade, Gemeente Nieuwegein, Werkgroep Rundu, Bloeiend Nieuwegein, Cirkeltje Rond, Kringloop Nieuwe Vorm, Repair Café, de voedsel, kleding– en speelgoedbanken, Fietsersbond, E-Lekstroom, Energie-N, Onkruidvrije tuin en Magazine Groei & Bloei.

Opnames van Mathijs Romans in zijn tuin.