home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Bedwing de bling: ‘Durf om hulp te vragen’

wo 15 mrt 2023

Als jongere krijg je voortdurend te maken met veranderingen, ook op geldgebied. Bijvoorbeeld als je 18 wordt of je belastingteruggave moet regelen. De jonge experts van 4YOUth helpen Nieuwegeinse jongeren tussen de 14 en 27 jaar gratis bij financiële én juridische zaken.

En dat is hard nodig, vertellen Nassira (28) en Juul (23), die al sinds de oprichting in september 2020 bij 4YOUth betrokken zijn. “In Nieuwegein was er nog geen plek waar jongeren terecht konden met vragen over geld. Gek, want juist op die leeftijd gebeuren er veel belangrijke dingen.” Daarom heeft 4YOUth elke week een inloopspreekuur: dinsdag van 15.30-16.30 in bibliotheek De tweede verdieping.

Een deel van het 4YOUth-team, met Juul (l) en Nassira (derde van links).

4YOUth bestaat uit studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en is een samenwerking tussen de Hogeschool Utrecht en Movactor. Juul: “Omdat wij zelf tot de doelgroep behoren, weten we waar jongeren tegenaan lopen.” De hulpvragen die Nassira, Juul en de rest van het team voorbij zien komen, lopen erg uiteen. Van vragen over budgetteren en DUO tot langdurige hulp bij schulden of boetes, maar ook jonge ouders die er alleen voor staan en problemen hebben met het betalen van de huur. “Soms horen we heftige verhalen. We nemen ook voor jongeren contact op met organisaties als dat nodig is”, vult Nassira aan.     

Flitsbezorgers en Black Friday

4YOUth werkt met thema’s die aansluiten op de actualiteit. Zoals de Black Friday-aanbiedingen in november, een nieuwe zorgverzekering aan het einde van het jaar en in maart de belastingaangifte. Nassira: “Toen werken als flitsbezorger in kwam, kregen we bijvoorbeeld veel vragen van jongeren die als flitsbezorger werken en ineens allemaal ingewikkelde papieren moeten invullen. Want daar sta je niet bij stil als je net begint met werken als zzp-er.”

“Onze belangrijkste geldtip: durf om hulp te vragen. Soms zijn formulieren of papieren van de overheidsdiensten erg ingewikkeld. Het kan dan al helpen als iemand even met je meeleest of -kijkt. Klopt het, wat je hebt ingevuld?”, zegt Nassira. “Leg alles naast elkaar en bespreek het met iemand uit je omgeving, zoals een oudere broer, een docent of natuurlijk met ons!”

Week van het Geld

Van 27 t/m 31 maart is het de Week van het Geld. Deze week is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Het thema is dit jaar: Bedwing de bling.