home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

auteurs

Willem Mulder

Willem Mulder

Wie ik ben

Mijn naam is Willem Mulder, getrouwd en heb twee uitwonende kinderen. Samen met mijn vrouw en een vennoot runde ik tot 2015 een groothandel in paramedische producten. Ik schreef tijdens mijn ondernemerschap veel gebruiksaanwijzingen en productteksten. Nu besteed ik mijn tijd volledig aan het schrijven van thrillers.

Waarom ik ben gaan schrijven

Ik schrijf al sinds mijn jeugd vooral omdat ik het leuk vind. Ik verdwijn tijdens het schrijven in het verhaal en vergeet de tijd. Ik kreeg veel positieve reacties op mijn schrijfstijl die makkelijk te lezen is en besloot om de stap te wagen en een boek te schrijven, dat werd Fout Geld na een hack op internet van  mijn creditcard. Ik schrijf ook al een tijdje columns in het Fins-Nederlands verenigingsblad Aviisi zoals ook een aantal verhalen in het voormalige de Oud-Utrechter. Met regelmaat publiceer ik een nieuw verhaal op mijn website.

Mijn manier van werken

Mijn schrijfstijl wordt omschreven als vlot en makkelijk te lezen. Het liefst sleur ik de lezer mee in een spannend maar tevens begrijpelijk en humorvol verhaal. Mijn boeken zijn er om in weg te dromen, puur voor ontspanning dus, gewoon om even lekker te lezen.

Mijn inspiratie komt uit de dingen van de dag die ik aanvul met gebeurtenissen in fictie of werkelijkheid. Mijn karakters zijn altijd samenvoegingen van bestaande mensen maar op een manier zodat niemand zichzelf erin kan herkennen. Die personages gaan een eigen leven leiden en krijgen gedurende het verhaal meer diepgang.

De opbouw van mijn verhalen zijn tijdens het schrijven soms onbegrijpelijke slierten van woorden die nergens toe lijken te leiden. Ik begin met een vaag idee en eindig soms met totaal iets anders. Mijn verhalen creëren zichzelf, ik schrijf ze alleen maar op. De richting wordt bepaald in het moment van het schrijven zelf. Als het goed loopt volg ik, zodat de stijl niet gaat wringen en er ook geen gedwongen verklaringen nodig zijn.

Ik schrijf een boek minimaal 5 keer, maar vaak meer. Als ik in een van de eerste schrijfrondes merk dat het niet loopt haal ik het betreffende hoofdstuk er gewoon uit. Jammer van het werk, maar als het niet past gaat het knellen en irriteren. Soms zijn het goede passages maar passen ze niet in het boek. ‘Kill your darlings,’ is daarom ook van mijn favoriete uitspraken van de schrijfkoning Stephen King.

Mijn schrijftip voor anderen

Als schrijftip voor anderen zou ik willen opmerken; schrijf zoals je bent, probeer niet op een ander te lijken en kopieer vooral geen stijlvorm. Creëer je eigen stijl, schrijf effectief en verras je lezers. Breng er ook de zo noodzakelijke humor in, zelfs bij een drama. Het zorgt voor ontspanning bij de lezer en is nodig in elk genre, zelfs drama. Voorkom droge en lege zinnen die alleen dienen als bladvulling. Schrijf alleen over functionele dingen in het verhaal, laat de rest weg. Minder is beter als het kan.

Neem ook een planning om te schrijven. Schrijf vooral niet te lang omdat als je moe wordt geneigd bent om bladvulling te schrijven. Ik heb hier helaas ervaring mee en wil het je besparen. Het is niet alleen zonde van de tijd maar kost je ook lezers.

Mijn boeken