home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

auteurs

Martine Jonker

Martine Jonker

Wie ik ben

Mijn naam is Martine Jonker en hoewel ik in IJsselstein geboren ben omdat het Antonius Ziekenhuis in 1982 nog in aanbouw was, woon ik mijn hele leven al in Nieuwegein.
Na het VWO op het Oosterlicht College afgerond te hebben, heb ik het basisjaar van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort gevolgd en daarna de opleiding Logopedie in Utrecht. Inmiddels werk ik al een aantal jaren als logopedist op een school voor kinderen met spraak-, taal- en/of gehoorproblemen.
Een paar jaar geleden heb ik de stap gezet om mijn grote hobby, het schrijven van verhalen, op een professioneler niveau te tillen door wat werk op te sturen naar een uitgever. Zodoende kon ik in september 2008 mijn eerste uitgegeven boek in handen houden: De houtsnijder en de reis van de beeldjes. Inmiddels zijn er meer titels gevolgd en voor eind 2014 staat het volgende boek op de planning.

Waarom ik ben gaan schrijven

Ik schrijf al sinds ik een pen kan vasthouden en schreef op de basisschool al verhalen. Gewoon, omdat ik het leuk vond en omdat ik als kind een enorme boekenwurm was die graag ook zelf mooie boeken wilde schrijven.
In het schrijven komen al mijn passies samen. In de eerste plaats is dat mijn passie voor de Here Jezus. Ik ben christen en vind het een voorrecht om via het schrijven mensen iets te laten zien van wie de Here Jezus is. Soms ligt dat er wat dikker bovenop, soms is dat meer tussen de regels door, zoals in mijn eerste twee boeken.
Daarnaast vind ik het leuk om met taal bezig te zijn en woorden te geven aan mijn andere passies, zoals mijn liefde voor Italië en voor geschiedenis. Ik probeer historische feiten en personen te verweven met fictie in de jeugdserie De gouden speld.

Mijn manier van werken

Bij mijn eerste twee boeken had ik een Bijbeltekst als basis en wilde ik die door middel van een soort sprookje uitwerken. Bij beide boeken heb ik per hoofdstuk in korte lijnen opgeschreven wat er moest gebeuren en dat daarna uitgewerkt. Van begin tot eind stond vast hoe het verhaal zou gaan en daardoor heb ik de verhalen redelijk snel geschreven.
Bij de historische jeugdserie De gouden speld gaat dat anders. Het is een serie die de geschiedenis van het christelijk geloof beschrijft, vanaf het leven van de Here Jezus op aarde in deel 1, tot aan de 20e eeuw in het laatste deel. In grote lijnen heb ik bedacht in welke periode elk deel zich af moet spelen en welke historische ingrediënten erin verwerkt moeten worden. Nu ben ik per deel met de fijne invulling bezig en het uitzetten van de gedetailleerdere verhaallijnen. Het kan zomaar gebeuren dat ik aan het schrijven ben en dat het verhaal een andere kant opgaat dan ik vooraf in gedachten had.

Mijn schrijftip voor anderen

Schrijf over dingen die je leuk vindt en schrijf over plaatsen of omstandigheden waar je zelf ervaring mee hebt. Dat maakt het makkelijker om je in te leven en om de scenes voor je te zien.

Mijn boeken