Wie ik ben
Ik ben geboren in 1949, in IJsselstein. Na allerlei omzwervingen – Vught, opnieuw IJsselstein, Utrecht, Den Haag, Bunnik, Amsterdam en De Bilt – streek ik in 1992 neer in Nieuwegein. Daar werden mijn twee dochters geboren en trouwde ik met mijn vrouw Marion.
In de jaren zestig en zeventig studeerde ik wiskunde en sociologie en had daarna een loopbaan als wetenschappelijk onderzoeker bij diverse organisaties en sinds 2001 in mijn eigen bureau Kalliope Consult. Ik ben gespecialiseerd in kennisontwikkeling en onderzoek in de zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen.
Waarom ik ben gaan schrijven
Ik schreef al veel – boeken, artikelen, columns en essays – vanwege mijn werk. Ook vertelde ik mijn kinderen toen ze jong waren veel zelf verzonnen verhalen, waar ze erg van genoten. Ik heb deze verhalen nooit op schrift gesteld, wat mijn dochters, en ook ikzelf, altijd erg jammer hebben gevonden.
Na het overlijden van mijn moeder in 2003 vond ik een dikke envelop met de tientallen brieven die zij van mijn vader tijdens zijn tewerkstelling in Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog had ontvangen. Nu kon ik eindelijk eens een niet-wetenschappelijk boek schrijven! Dat gebeurde overigens niet meteen. Want pas in 2016 had ik de ruimte, mentaal en in tijd, om de brieven te lezen en er wat mee te doen. Het boek naar aanleiding van deze brieven, Overleven in Berlijn, verscheen februari 2020. Het heeft me veel voldoening gegeven.
Mijn manier van werken
Ik werk zeer systematisch, wat natuurlijk niet vreemd is voor een wetenschapper. Het ontwarren van de brieven, selecteren en sorteren van teksten, invoegen van externe bronnen, opzetten van de inhoud van het boek, het vinden van de juiste toon en afstand als schrijver, het feitelijke componeren en schrijven, de productie en de publiciteit, zij vormden de achtereenvolgende schakels in de keten van activiteiten die tot het boek leidden. Al die onderdelen heb ik met veel inzet en betrokkenheid doorlopen. En voortdurend met een goede samenwerking tussen gevoel en verstand.
Mijn schrijftip voor anderen
Begin niet te snel met schrijven. Bedenk eerst wat de stip aan de horizon is: het onderwerp, het doel en de beoogde lezersgroep van je boek. En hoe breng je de spanning er in, zodat de lezer geboeid blijft? Bedenk daarnaast wat de structuur van het boek gaat worden, in hoofdstukken en fragmenten. Belangrijk is om na te gaan, zeker bij een biografisch getint werk, voor welke rol je kiest. Ben je de rapporteur, de verteller of kruip je helemaal in de huid van de ander? Uit dit alles vloeien de vormen voort, zoals het gebruik van de tegenwoordige of verleden tijd en de keuze voor de ik-vorm of derde persoon enkelvoud. Pas als dit allemaal voldoende doordacht en doorvoeld is, kan het schrijven beginnen.
Mijn boeken
- Werken met levensverhalen en levensboeken
- Overleven in Berlijn