home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

auteurs

Jet van Swieten

Jet van Swieten

Wie ik ben

In 1957 ben ik geboren in Utrecht. Via Gorinchem en IJsselstein ben ik in Nieuwegein terechtgekomen, waar ik sinds 1985 woon. Ondanks wat beroepsmatige omzwervingen ben ik altijd schrijver geweest, daarnaast kunstenaar en sinds enige tijd onbezoldigd maar wel bijna fulltime mantelzorger van een partner met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Ik schreef lange tijd artikelen en interviews voor De Molenkruier; later ook voor de Kabelkrant en voor AD/Utrechts Nieuwsblad. In de bibliotheek presenteerde ik enige tijd de literaire open podia.

Waarom ik ben gaan schrijven

Eigenlijk kan ik geen antwoord geven op die vraag. Al vroeg in mijn leven heb ik aangegeven schrijver te willen zijn. Mijn docent Nederlands op de middelbare school stimuleerde die ambitie door elk opstel van mijn hand telkens weer aan de klas voor te lezen en te becommentariëren met opmerkingen als ‘dit is verrekte symbolisch’. Toen hij later zelf kinderboeken ging schrijven gebruikte hij mijn achternaam in een van zijn boeken. Dat was voldoende om door te schrijven. Een betere steun in de rug kun je je niet bedenken wanneer je je begeeft op het onzekere pad van het schrijverschap.

Mijn manier van werken

Mijn schrijfwijze past zich voortdurend aan, aan het medium waarvoor het is bedoeld. Een artikel voor een krant heeft andere regels dan nodig zijn bij het schrijven van een literaire tekst, een gedicht of een essay. Bij een artikel is de beginregel het belangrijkste. De rest vloeit daar als vanzelf uit voort. Belangrijke punten staan dan al in een aantekeningenboekje. Dat aantekeningenboekje is altijd bij me in de buurt om invallen en observaties te kunnen noteren. Vaak liggen de notities lang te broeden voordat ik er iets zinnigs mee kan doen. Schrijven blijft een worsteling.

Mijn schrijftip voor anderen

Trek je niet te veel aan van de schrijftips van collega’s maar volg je eigen weg. Blijf authentiek. Probeer vooral niet je best te doen op het schrijven van een bestseller. Zoek naar eigenheid in je werk en beleef plezier aan het schrijfproces op zich.

Mijn boeken