home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

auteurs

Heleen van de Hoven

Heleen van de Hoven

Wie ik ben

Sinds 2019 schrijf ik thrillers voor uitgeverij De Crime Compagnie. In de jaren daarvoor heb ik enkele kinderboeken uitgegeven en gewerkt aan de trilogie Labyrinth of Tides.
Na mijn jeugd in Bergen op Zoom ben ik naar Utrecht verhuisd voor mijn studie tot leraar handenarbeid en textiele werkvormen. Ik leerde mijn man kennen en verhuisde naar Nieuwegein waar ik een zoon en dochter kreeg. Na diverse omwentelingen – het leven is een labyrint – ben ik aan de slag gegaan als technisch schrijver en ontwikkelaar van lesmaterialen en later als boekmaker en schrijver.

Waarom ik ben gaan schrijven

Als ik achter me kijk, zie ik dat alle wegen in mijn leven uiteindelijk leidden tot wat ik nu ben, boekmaker en schrijver. Ik schreef al als kind, en heb dat mijn hele leven gedaan, meestal gedichten en liedteksten. Ik ben dol op papier en op letters. Toen ik mijn eerste computer kreeg (in de vorige eeuw) begon ik met desktop publishing, zoals het toen heette. Dit combineren van tekst en beeld doe ik nog steeds, voor mezelf en voor opdrachtgevers.
In 1999 voltooide ik de opleiding Uitgeverij en gaf ik mijn eerste boeken uit, twee kinderboeken met linosneden en versjes. Daarna heb ik nog diverse boeken gemaakt, voor mezelf, maar ook voor opdrachtgevers. Een jaar of tien geleden startte ik met Labyrinth of Tides, een combinatie van bordspel, verhalen en zeekaart. Na veel onderzoek, coaching en schrijf- en tekenwerk resulteerde dit in het eerste deel van een trilogie, het boek Halverwege. Op de weg naar dit boek ben ik me schrijver gaan voelen. Omdat het een heel ander genre is heb ik voor Halverwege een schrijversnaam aangenomen: Helen Dool.
Om mijn boek bij uitgeverijen te promoten, ben ik aan wedstrijden gaan meedoen. En met succes. Ik won in 2018 de Crime Compagnie Contest. De prijs was het uitgeefcontract voor Het CARPA Complot. Inmiddels heeft De Crime Compagnie al meerdere thrillers uitgebracht, die allemaal zeer goed ontvangen werden. 

Mijn manier van werken

Overal vind ik verhaallijnen, scenes, lokaties. Je zult in mijn boeken veel zee en kusten tegenkomen. Ik hou van veel personages, en van labyrinten en doolhoven, van een ingewikkelde plot of meerdere verhaallijnen door elkaar. Ook heb ik graag hoofdpersonen waarvan je kunt houden.
Ik broed het meeste uit in mijn hoofd, voordat ik iets op papier zet. Maar daarnaast doe ik veel onderzoek, bijvoorbeeld naar waterkeringen, getijdenstromen, de loop van de maan, zeilen in de negentiende eeuw. Sommige ideeën bij Halverwege ontstonden vanzelf tijdens het tekenen van de zeekaart.
Ik heb bij het schrijven veel geleerd van Sophie Zijlstra, op de Querido Academie, tijdens de Meesterproef en de Topklas.
Vertelster Irene Bakker coacht me dichter bij huis. Ze geeft me vaak opdrachten om lijn aan te brengen in de doolhof van ideeën, personen en locaties. Wilma Geldof gaf me tips en feedback op mijn boek Halverwege en leerde me dat schrijven een vak was, het leukste vak dat er is.

Mijn schrijftip voor anderen

De belangrijkste tip: gewoon doen!
En daarna – even belangrijk: opzij leggen en door een niet-kennis laten lezen.
Familie en kennissen zijn al snel onder de indruk van mooie zinnen en beelden. Een schrijfcoach ziet daar doorheen en geeft tips over zinsopbouw, perspectief, verhaalbouw. Wees niet bang voor kritiek en leer eruit te halen wat voor jou van belang is – en wees ook eigenwijs genoeg om sommige adviezen links te laten liggen. Sommige hoofdstukken zul je twintig keer herschrijven – althans, dat deed ik. Andere hoofdstukken worden geschrapt – en het beste blijft over.
Veel lezen is ook belangrijk: kijk eens naar de boeken die jij leuk vindt. Wat trekt je erin aan?
Er zijn veel boeken over schrijven en bijna uit elk boek kun je wel een advies halen dat voor jou van belang is.
Denk daarnaast aan wat je wilt met je verhaal: wil je het wel delen? Is het iets voor je kinderen en kleinkinderen, schoolklas, of heb je grotere ambities?
Bedenk wel dat schrijven werken is, en dat een bestseller maar voor weinigen is weggelegd.

Mijn boeken

Kijk hier voor mijn website.