home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

auteurs

Els Kerkhoven

Els Kerkhoven

Wie ik ben

Ik ben in Utrecht geboren (22-6-1969) en heb daar mijn jeugd doorgebracht. Zo’n twintig jaar geleden ben ik naar Nieuwegein verhuisd. Ik woon nu samen met mijn twee zoons van 11 en 14 jaar in een klein, maar heel fijn appartement in Nieuwegein-Zuid. In 2009 won ik de Libelle Spannende Verhalen Schrijfwedstrijd. Sindsdien heb ik twee boeken geschreven, nummer drie is in de maak.

Waarom ik ben gaan schrijven

Net als veel andere mensen had ik de droom om ooit een boek te schrijven en een uitgever te vinden. Toen mijn veertigste verjaardag langzaamaan in zicht kwam, besloot ik om het ook daadwerkelijk te gaan proberen, maar ik had geen idee waar ik moest beginnen.
Nadat ik een aantal verhalen naar verschillende schrijfwedstrijden had gestuurd, won ik tot mijn grote verrassing de Libelle Spannende Verhalen Schrijfwedstrijd. Daarna ging het snel. Onder begeleiding van mijn literair agent heb ik mijn eerste echte boek geschreven.
Op vijftien augustus 2011 tekende ik mijn contract bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Een droom die uitkwam dus. In 2012 verscheen mijn eerste thriller Gifdochters en inmiddels ligt mijn tweede boek Weekend Terschelling (ook een thriller) in de winkels.

Mijn manier van werken

Ik haal mijn inspiratie uit alles om me heen. Uit gesprekken die ik opvang, dingen waarover ik lees, het journaal. Ik heb ook altijd een notitieboekje bij me. Als ik een mooie zin hoor, of een uitspraak waar ik meteen een bepaald beeld bij zie, dan schrijf ik dat op.
Ik vind het ook leuk om met mensen te praten en ben oprecht geïnteresseerd. Zet mij maar in de bus naast een bejaarde dame. De verhalen kunnen me niet lang genoeg duren. Niet dat ik dan meteen denk: o, dat ga ik gebruiken voor mijn boek, maar al die verhalen samen zijn wel een bron van inspiratie waar ik uit kan putten.
Ik ga ermee aan de slag en schrijf eerst een synopsis die ik aan mijn uitgever en mijn agent voorleg. Als we alle drie het idee hebben dat er een goed boek in zit schrijf ik verder. Ik werk het verhaal eerst globaal op papier uit, dan kruip ik achter mijn computer. Maar tijdens het schrijfproces verandert er vaak nog van alles. Dat maakt het schrijven spannend.

Mijn schrijftip voor anderen

Houd altijd je oren en ogen open. In ieder mens schuilt een boeiend verhaal.
Wil je echt aan de slag? Doe mee aan schrijfwedstrijden, zoek een agent. Maar vooral: schrijven is niet wachten op inspiratie. Schrijven is doen.

Mijn boeken