In 2005 werd de datum 27 januari door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day, omdat op die dag concentratiekamp Auschwitz bevrijd werd.
Op dinsdagavond 28 januari geeft prof. dr. Bart Wallet, hoogleraar Joodse studies, een lezing over de Holocaust, waarin hij een vergelijking maakt met het lot van vluchtelingen, toen en nu.
Bart Wallet: ’s Nachts droom ik van vrede
Het was groot nieuws toen de oorlogsdagboeken van Carry Ulreich ontdekt werden: kranten en tv hadden het al snel over ‘de Rotterdamse Anne Frank’. En inderdaad hadden Carry Ulreich en Anne Frank veel met elkaar gemeen: allebei kregen ze als tiener een dagboek op hun verjaardag en ze hielden dit bij toen ze in de loop van de Tweede Wereldoorlog moesten onderduiken.
Ulreich overleefde de oorlog, werd verliefd op een Britse soldaat en emigreerde naar Israël. Daar circuleerden haar dagboeken al jaren binnen de familie, tot haar zoon ze meenam naar de Frankfurter Buchmesse en ze op die manier bij de historicus Bart Wallet terechtkwamen.
Wallet zag al gauw dat het ging om een bijzonder egodocument. Hij bracht het boek op de markt en inmiddels is het al vertaald in het Spaans, Italiaans, Duits, Hebreeuws en Portugees. Tijdens deze lezing zal Wallet de betekenis van het dagboek laten zien en dat plaatsen in de bredere context van de manier waarop in Nederland de Tweede Wereldoorlog wordt herinnerd en herdacht.
De toegang voor de lezing is gratis. Meld je online aan.
Meer lezen
- KZ syndroom : een litteken dat nooit verdwijnt
- Een adres : de geschiedenis van de joodse onderduik
- Verloren : op zoek naar zes van de zes miljoen
De lezing is een samenwerking tussen Stichting Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en bibliotheek Nieuwegein.