home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Taalactiviteiten

ma 28 aug 2023

Met de bieb kun je oefenen met Nederlands lezen en spreken. Voor inburgeraars, voor mensen die al lang in Nederland wonen of er zijn geboren, voor kinderen en ouders… Voor iedereen die (beter) Nederlands wil leren. Hier vind je onze terugkerende activiteiten op taalgebied.

Taalbrigade

Anderstaligen kunnen elke vrijdag van 9.30 – 11.45 uur hun spreek- en leesvaardigheid oefenen bij de Taalbrigade NT2. Dit kan samen met een vrijwilliger of in kleine groepjes. De Taalbrigade is bij theater DE KOM.

Ben je geboren in Nederland of woon je hier al lang? Dan kun je meedoen met de Taalbrigade NT1. Kom langs in de bieb en vraag naar Gina van den Berg.

Taalbrigade@work

Anderstaligen en laaggeletterden kunnen elke dinsdag van 9:30 – 11:45 uur bij Taalbrigade@work hun taalvaardigheden, die je nodig hebt op de werkvloer, oefenen bij Buurtplein De Componist. Dit kan met een vrijwilliger of in kleine groepjes. Ook bezoeken we regelmatig bedrijven. De route vind je hier.

Aanmelden? Stuur een mailtje naar taal@detweedeverdieping.nu.

Taalcafé

Elke zaterdagmiddag is er van 14.30 – 16.30 uur het Taalcafé. Taalzoekers kletsen met vrijwilligers om op die manier de Nederlandse taal te oefenen. Bij het Taalcafé bespreken we nieuws en drinken we koffie. Ook worden er taalspelletjes gedaan. Aanmelden voor het Taalcafé hoeft niet. Je mag gewoon op zaterdagmiddag binnenlopen.

Taalbrigade Kids

Bij Taalbrigade Kids krijgen moeders en vaders de kans om (samen met een vrijwilliger) de Nederlandse taal op een laagdrempelige manier te leren. Aan de hand van alledaagse thema’s! De kinderen worden ondertussen opgevangen door een pedagogisch medewerker. Elke dinsdag en vrijdag van 09.30 – 11.30 uur bij Buurtkamer De Groote Hond, voor kinderen van 0-4 jaar en hun ouders. 

Meer informatie over taal vind je hier. Wil je oefenen met lezen en schrijven, klik dan hier.

VoorleesExpress

De bibliotheek is gestart met de VoorleesExpress. Hiermee sluiten we ons aan bij een landelijk netwerk dat zich inzet voor gelijke kansen voor jonge kinderen in het onderwijs! De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 3 tot 12 jaar die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Met het voorleestraject van de VoorleesExpress krijgt een gezin een half jaar begeleiding van een vrijwilliger van de bibliotheek. Meer info vind je op de website van de VoorleesExpress.

Bibliotheek De tweede verdieping werkt samen met partner Taalhuis Lekstroom.