home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Spelenderwijs je kind taal bijbrengen: 4 tips

do 25 nov 2021

De meeste mensen weten dat voorlezen niet alleen leuk maar ook belangrijk is voor de taalontwikkeling van een kind. Maar wist je dat je spelenderwijs nog veel meer kunt doen om je kind de Nederlandse taal bij te brengen? De vrijwilligers van Taalvisie én medewerkers van de bibliotheek geven tips.

  • Vrijwilliger Nel vertelt: “Als het kind aan het spelen is, zet dan op de achtergrond eens een luisterboek aan. Zo hoort het kind al spelend veel taal.”

Luisterboeken vind je onder meer in de Jeugdbibliotheek, onderdeel van de online Bibliotheek. Als je lid bent van de bibliotheek kun je hier gratis gebruik van maken. Voor kinderen is er een uitgebreid aanbod dat op leeftijd en onderwerp is gesorteerd. Bij de online Bibliotheek log je in met jouw pasnummer en wachtwoord van de bibliotheek.

  • Als kinderen nog niet veel interesse hebben in boeken, maar wel graag filmpjes kijken, kan een geanimeerd prentenboek een mooie tussenvorm zijn. De taal is rijk en de bewegende beelden ondersteunen het woordbegrip van kinderen. Ook kan dit voor anderstalige ouders een mooie manier zijn om hun kind de Nederlandse taal aan te bieden.

Via Bereslim vind je digitale geanimeerde prentenboeken voor kinderen van 2-7 jaar. Met een bibliotheekabonnement kun je gratis gebruik maken van Bereslim. Log in met jouw pasnummer en wachtwoord van bibliotheek De tweede verdieping.

  • Annemiek, projectleider Taalvisite, heeft ook een tip: “Kinderen die al kunnen lezen, kunnen een papieren boek lenen in de bibliotheek en dan meelezen met het luisterboek als extra hulpmiddel. Door te lezen en luisteren tegelijk kan de aandacht helemaal gericht worden op het begrijpen van de tekst. Dit komt ten goede aan het begrijpend lezen van de kinderen. Ook vergroot het hun woordenschat. Ze kunnen op deze manier zelfs boeken lezen die ze qua leesniveau nog niet helemaal aan kunnen.”

In de online Bibliotheek kun je een leeftijdscategorie kiezen en krijg je tips over leuke luisterboeken.