home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Ouder worden? Fitter worden met SportID!

ma 31 okt 2022

We hopen allemaal gezond oud te worden (of te blijven). En daarom is je fit voelen, een groot goed! In november staat Nederland Leest (én natuurlijk de bibliotheek) in het teken van oud worden, jong blijven. Een motto waar SportID, een vaste samenwerkingspartner van de bibliotheek, zich ook veel mee bezig houdt.

Sporten en lezen

Wie de oranje-zwarte trainingspakken in Nieuwegein voorbij ziet flitsen, weet: daar is SportID. Het team is altijd herkenbaar in hun ‘sporttenue’ en heeft als doel om inwoners van Nieuwegein structureel in beweging te krijgen. Daarvoor organiseren ze leuke sport- en beweegactiviteiten, onder meer samen met ons als bibliotheek. Een sportorganisatie en een bibliotheek als samenwerkingspartners? Echt wel, knikken ook buurtsportcoaches Esther Jansen en Xanne Nanuru van SportID instemmend.

“Als mensen gaan bewegen, gebeurt er iets. Ze worden vrolijker!”, legt Xanne uit. “En als je goed in je vel zit, heb je meer ruimte (letterlijk en figuurlijk) om bijvoorbeeld aan de slag te gaan met taal en een boek te lenen in de bibliotheek”, vult Esther aan. “Zo is bewegen voor allerlei dingen heel belangrijk. Van een broodnodig fysiobezoek voor je zere rug, tot de sociale kant van een gezellig wandelclubje waar je ook nog eens lekker een frisse neus haalt.”

“Daarnaast bedenken we als SportID en de bibliotheek, ook samen met o.a. Movactor, DE KOM, Natuurkwartier en de gemeente, leuke activiteiten zoals Zwerkbal (bijna net zoals in de boeken van Harry Potter), de Vakantie Games, Fifa, de health checks en natuurlijk het Nieuwjaarsfeest. En we komen weleens langs bij de Ouder-kindochtend om met hen samen te bewegen!”

Zelf fit(ter) worden

Xanne en Esther denken als buurtsportcoaches graag mee welke sport of vorm van bewegen bij je past. Esther: “Dat kan een nu populaire sport zoals padel zijn, of een rollator-wandelgroep.” “Het kan ook al een heleboel schelen om, als dat kan, vaker te kiezen voor de trap. Het is een simpele manier om je hartslag iets omhoog te krijgen en meteen extra stappen te zetten!”, tipt Xanne. En natuurlijk zijn er in de bieb een hoop boeken en informatiebronnen te vinden vol tips over een gezond leven.

Benieuwd naar de activiteiten van SportID? Bekijk hier de website. Mail, bel of WhatsApp 06-57452896 om in contact te komen met een van de buurtsportcoaches. En houd onze agenda in de gaten!